Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić pohodio župu Repušnicu

Repušnica (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 22. i u nedjelju 25. studenoga župu Repušnicu. Tom prigodom biskup je posjetio OŠ Stjepana Kefelje te se susreo s Ekonomskim i Pastoralnim vijećem i drugim zajednicama vjernika u župi. Pastoralni pohod završio je na nedjelju Krista Kralja, 25. studenoga, svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Nikole Tavelića koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Ivanom Benkovićem.

Na početku misnog slavlja uime župljana biskupu je na pastoralnom pohodu i svim susretima zahvalila župljanka Sanja Durbek.

Biskup je podsjetio na propovijed blaženog Alojzija Stepinca koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali na blagdan Krista Kralja 1942. godine. „Blaženi kardinal Stepinac je tada rekao da ne postoje niže i više rase, da su pred Bogom, svi koji su kršteni, djeca Božja jednakog dostojanstva i da Bog ne pozna drugu već samo jednu ljudsku rasu, a to je rasa djece Božje. Rekao je i da osuđuje svaku klasnu, rasnu i narodnosnu ideologiju te sve nepravde i nasilja koja se čine uime tih ideologija. Baš zato on je bio taj hrabri pastir koji se odupro zlima koja su vladala u 20. stoljeću. Tako je i sam postao žrtva jedne od tih ideologija, a sve zato jer je ostao vjeran Petrovom nasljedniku i nije želio odvojiti Crkvu u Hrvatskoj od Rima“, rekao je biskup te pozvao okupljene da i dalje mole na nakanu da Papa što prije bl. Stepinca proglasi svetim.

Biskup je rekao kako ni danas nije lako biti kršćanin te je za to važno znati slijediti Krista Kralja.

„Sve je na ovom svijetu privremeno, sve dolazi i prolazi, vlasti, države i kraljevi, a samo Isusovo kraljevstvo je vječno i nikada neće propasti. Mi smo članovi tog kraljevstva i zato trebamo biti ponosni i zahvalni Kristu Kralju koji nas je pozvao, a mi smo se odazvali na taj put“, rekao je biskup te pohvalio zajedništvo ove župe i pozvao sve okupljene, a posebno mlade, da se još više uključe u život župe.

Nakon popričesne molitve biskup je blagoslovio dvije nove reljefne slike koje će krasiti unutrašnjost crkve, a koje prikazuju sv. Majku Tereziju i bl. Miroslava Bulešića.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor, a nakon mise biskup je obišao i pomolio se na grobu pokojnog dugogodišnjeg župnika ove župe mons. Željka Slonjšaka.

Ključne riječi:
biskup Vlado Košić Repušnica