Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio Misu Večere Gospodnje

Sisak (IKA)

Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak 14. travnja predvodio je u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku biskup Vlado Košić, izvijestili su iz Ureda za medije Sisačke biskupije.

U suslavlju su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić, a služio je đakon Marin Mlađenović.

U propovijedi je mons. Cvitkušić istaknuo da Isus na Posljednjoj večeri za opraštaj govori svojim najdražim sljedbenicima što im ima najljepše reći i ostavlja im što im ima najvrjednije ostaviti. Upućuje im najljepše riječi: „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge!“ A najvrjednije što im ostavlja, jest On sam u sakramentu njegova Tijela i njegove Krvi. Ustanovljuje, presvetu Euharistiju, istaknuo je.

Potom je propovjednik rekao da je Isus pranjem nogu svojim učenicima poručio cijelom čovječanstvu: Primjer sam vam dao. Ako meni nije bilo ništa preteško za vas učiniti, ni vama ne smije biti ništa preteško da iz ljubavi jedan drugome učinite. Ljubljenom se čini i više nego što je potrebno. Kada se čovjek ponizi da bi mogao učiniti dobro, on se time zapravo uzvisi. Poniženje u službi dobra postaje uzvišenje. Svako učinjeno dobro djelo čini čovjeka više vrijednim, dok svaki propust dobra umanjuje njegovu vrijednost, rekao je mons. Cvitkušić.

Propovjednik je zaključio da se svi mi se smatramo Isusovim prijateljima i njegovim učenicima. Neka nas na to  podsjećaju i upozoravaju Isusove riječi s posljednje večere: „Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“, rekao je.

Nakon propovijedi, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: svećenicima i bogoslovima. Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište u Pastoralnom centru župe,  nakon čega se biskup s okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi. Slavlje je animirao Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.