Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe

Sisak (IKA)

Na svetkovinu Bogojavljenja, u četvrtak 6. siječnja sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku.

Tom prigodom među kandidate za sveti red primljeni su bogoslovi Croat Balija iz župe Sela i Matija Đudarić iz župe Velika Ludina. 

U homiliji biskup je podsjetio kako je blagdan Bogojavljenja stariji od Božića koji se počeo slaviti tek u 4. stoljeću kada je kršćanima došla sloboda, a ovaj blagdan uz Uskrs slavi se od prvih dana. Novost sadržaja ovog blagdana je ta da to nije bilo Bogojavljenje samo izraelskom narodu. Židovi su uvijek smatrali da su samo oni izabrani, međutim već su proroci u Starom zavjetu naviještali da se Bog želi objaviti svima i da je Bog sve ljude i narode stvorio, da sve ljubi i da je svima dobri otac. To je ujedno i pouka za sve nas kako se mi trebamo odnositi prema drugim narodima i ljudima, dakle trebamo sve poštivati i voljeti jer svi su djeca Božja“.

Biskup je poručio i kako je s druge strane potrebno i razlikovati što je ono što je zajedničko svima, a što je ono što treba tek to postati odnosno, po čemu se ljudi i narodi dijele. „Naime to vidimo i ovdje na primjeru mudraca s istoka koji su došli u Betlehem. Oni su tražili, proučavali i zaključili da po toj sjajnoj zvijezdi treba biti rođendan novog kralja. Zatim su pohrlili njemu se pokloniti i donijeti mu darove. Dakle, uvijek je u tom odnosu čovjeka i Boga važno znati tko je onaj kome se treba klanjati, a tko je onaj tko se treba klanjati“, rekao je biskup te upozorio na mnoge laži i lažne proroke današnjeg svijeta. 

U nastavku rekao je i kako je istina samo jedna, kako nju treba poštivani i njoj se treba pokloniti. „Ta istina je Isus naš Spasitelj. Mi pred njime trebamo pasti kao što su pali pastiri u betlehemskoj noći i mudraci s istoka koji su došli vidjeti Kralja. Tako smo i mi pozvani pokloniti se našem Kralju i Gospodinu. On je jedina istina, sve drugo je zavođenje i današnji čovjek je zbunjen u mnogočemu i zato propada cijeli zapadni svijet“.

Na kraju biskup je pitao kandidate jesu li spremni slijediti Isusa i za njega živjeti. „Kada bi naši mučenici bili uvjereni da je svaka vjera dobra, sigurno ne bi Nikola Tavelić bio pogubljen u Jeruzalemu niti Marko Križevčanin u Košicama. Oni su vjerovali da je Isus jedini Spasitelj i njihova kršćanska vjera jedina ispravna i za to su bili spremni dati život. Ne kažem da i mi trebamo tako umrijeti, ali vrlo jasno smo pozvani slijediti tu jedinu pravu zvijezdu, Krista Gospodina“, zaključio je biskup. 

U koncelebraciji mise bili su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i više svećenika, a služio je đakon Marin Mlađenović. Pjevanje je predvodio Zbor mladih katedralne župe, a nakon mise biskup je tradicionalno blagoslovio župnu kuću, a župnik zatim Biskupijski ordinarijat, Veliki Kaptol.