Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio slavlje u remetskom svetištu

Zagreb (IKA)

Središnje koncelebrirano misno slavlje u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama predvodio je na blagdan Male Gospe, 8. rujna, sisački biskup Vlado Košić, uz procesiju u kojoj se molilo za brzu obnovu crkve.

U propovijedi biskup Košić razmišljao je o značenju rođenja, rođenja Spasitelja, rođenja njegove majke Blažene Djevice Marije bez ljage istočnoga grijeha, njezinim roditeljima, Josipu, istaknuvši da je svako dijete novi početak, nada budućnosti. Svako dijete doziva nam u pamet da nas Bog nije zaboravio i da još uvijek ima budućnosti za ovaj svijet, istaknuo je biskup Košić. Upozorio je pritom na postojanje mnogih zapreka već na putu do samog rođenja djeteta, na današnju ugrozu nerođene djece, a koja su Božji dar.

Svako je dijete potencijal, no što će ono postati ovisi prije svega o njegovim roditeljima, djedovima i bakama, braći i sestrama, rodbini. Na početku školske godine molimo za djecu i želimo im da rastu u ljubavi svojih roditelja, u školama, obrazovnim ustanovama, da ih se svugdje potiče da budu dobri ljudi, da se razviju u plemenite osobe i da mogu jednoga dana sve više preuzimati obveze u našem društvu, narodu, Crkvi i zajednicama. Dakle, moramo se ne samo boriti za život već i da se taj život može kvalitetno razvijati, poručio je biskup Košić.

Upozorio je da u vrijeme u kojem živimo nekako moderna civilizacija želi zatrti obitelj, pojavljuju se neke druge zajednice koje se proglašava jednakima s obitelji i gdje se izvrću vrijednosti i gazi sve zasade čime je kršćanstvo oplodilo svijet, dalo da život bude cijenjen, da svaki čovjek bude odgajan u zdravoj obitelji, u zajednici muža, žene i djece.

Molimo danas da bude rođenja u Hrvatskoj, pozvao je biskup Košić, unatoč problemima i strahu od sutra, poručujući da se Crkva raduje brojnoj obitelji i svakom djetetu koje je znak Božje ljubavi i dara ovom svijetu i svima nama. Trebali bismo biti društvo u kome se svi raduju djeci, koje ne dopušta da se obeshrabre majke a mlade obitelji ostaju bez potpore, poručio je biskup, primjetivši da su oni koji se bore protiv života već rođeni, dakle za sebe to ne misle.

U nastavku propovijedi istaknuo je kako je ono što je neznatno često upravo početak nečega dobroga, velikoga. Bog, naime, često izabire malenost kada se treba nešto veliko dogoditi i tako i mi moramo biti svjesni toga da smo svi pozvani na malenost. Marija je nositeljica nade za čitav svijet, ona je početak našega spasenja i zato njoj zahvaljujemo za sva rođenja i svu djecu i molimo da Gospodin blagoslovi naše obitelji, da se ne raspadaju, da budu čvrste u zajedništvu ljubavi, istaknuo je biskup Košić.

Osvrnuvši se na stanje obnove u svojoj biskupiji nakon potresa, biskup Košić istaknuo je i stanje obnove u remetskom svetištu, koja je zastala, te pozvao na molitvu da se obnove naše svetinje kako bi bile novi početak, kao i za učvršćenje naše vjere, osobito u kušnjama. Na kraju je na sve zazvao zagovor Presvete Bogorodice.

Uslijedila je svečana procesija sa svijećama s likom Gospe Remetske, Zagovornice Hrvatske i Ljekarnice Nebeske, oko samog svetišta, na koju je pozvao remetski župnik i upravitelj svetišta o. Antonio Mario Čirko, u kojoj se Gospu molilo za nastavak obnoviteljskih radova, da bi crkva što prije bila obnovljena i ponovno na korist vjernicima.

Za blagdan vjernici su se pripremali trodnevnicom s molitvenom nakanom za sve koji sudjeluju u obnovi remetskoga svetišta, osobito konzervatore, restauratore, statičare, projektante, izvođače radova i sve ostale. Prije središnjega blagdanskoga misnog slavlja svečano je na štovanje iznesen lik Gospe Remetske.