Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić primio izaslanstvo Gradišćanskih Hrvata

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić primio je 27. siječnja u Velikom Kaptolu u Sisku predstavnike Gradišćanskih Hrvata iz Mađarske na čelu sa župnikom iz Petrova Sela Tamásom Várhelyikom.

Oni su u Caritas Sisačke biskupije dovezli drugi dio pomoći koji su proteklih dana prikupili za stradale: konzerviranu hranu, higijenske potrepštine, grijalice i cerade. Osim toga župnik Várhelyik biskupu je predao i novčanu pomoć od 6100 eura, koju su na nedjeljnim misama 17. siječnja prikupili vjernici Narde, Gornjega Četara, Hrvatskog Šica i Petrova Sela, a svoju pomoć su poslali i stanovnici Keresteša i Pornove, kao i načelnik Hrvatskog Židana Vince Hergović.

U izaslanstvu bili su i zastupnik Hrvatske državne samouprave Viktor Kohuth, te novinarka Medijskog centra Croatica Timea Horvat, a susretu su nazočili i Siščani Željko Maljevac i Siniša Matasović koji su već dugo godina veza Siska i Gradišća.

Biskup je goste upoznao s trenutačnom složenom situacijom na području Sisačke biskupije koja je teško stradala u potresu te zahvalio svim Hrvatima u Mađarskoj na pomoći. Župnik Várhelyik pozvao je biskupa, ako će to biti moguće, da u lipnju predvodi u Petrovu Selu misno slavlje povodom 800. obljetnice prvog spomena tog mjesta.

Na kraju, biskup je gostima darovao knjigu, „Junačka i sveta Hrvatska“ čiji su autori on i umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Tolj.