Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić uveo u službu novog župnika petrinjske Župe sv. Ivana Pavla II.

Petrinja (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 27. kolovoza u bogoslužnom prostoru Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog upravitelja župe fra Antuna Radovanića.

Koncelebrirao je i bivši župnik fra Mate Bašić koji je na početku okupljenima pročitao dekret o imenovanju.

U homiliji biskup je podsjetio kako će nova pastoralna godina u biskupiji, a time i u ovoj župi biti godina velike materijalne i duhovne obnove. Stavivši naglasak upravo na duhovnu obnovu biskup je poručio kako ona nije moguća bez duhovnika tj. svećenika koji vode ovaj Božji narod. „Svećenička služba u sebi ima službu upravljanja, službu pastira i posvećenja. Tako smo se i mi danas ovdje okupili, jer bez misnika ne bi bilo euharistije. Svećenik okuplja zajednicu, on je predvodi i to ne samo na misama i obredima kroz crkvenu godinu, nego je predvodi u svakoj brizi za zajedničke potrebe. Tu su sakramenti, naš život s Bogom, sv. ispovijed, pričest. Sve to može pružiti samo svećenik. On je taj koji ne samo okuplja i propovijeda, tumači Sveto pismo, nego i hrani Božji narod sakramentima. Time i učvršćuje život vjernika da oni napreduju ne samo kao fizička već i kao duhovna bića. Zato ćemo, kako sam to u Mariji Bistrici najavio, ove godine imati po župama naše biskupije duhovne obnove, misije i brojne druge sadržaje kako bismo bili bliži Bogu“, rekao je biskup te najavio kako će velika briga i radost ove župe biti i gradanja crkve sv. Ivana Pavla II. koja uskoro treba započeti.

Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je poručio kako ona govori o tome što znači biti u Crkvi apostol tj. onaj koji je poslan od Krista i odgovoran za Crkvu. „Isus je pitao svoje učenike što ljudi govore tko je on. Bilo mu je važno čuti mišljenje ljudi. Zato mu oni prenose kako neki govore da je Ivan Krstitelj, drugi da je prorok… Zatim pita i apostole: a vi, što vi kažete tko sam ja? Danas kada bismo mi to pitanje postavili medijima ili svijetu oko nas, ono bi izazvalo razne polemike. Međutim, važno je zapravo samo što mi koji smo pošli za Isusom govorimo o tome tko je on. Vrlo su lijepe riječi kojima je Petar u ime dvanestorice odgovorio: Ti si Krist, Sin Boga živoga. To da je Isus iz Nazareta Krist, Spasitelj svijeta, onaj kojeg su očekivali i da je on Sin Božji i naš je odgovor danas i naša vjeroispovijest. Tada pak Isus govori Šimunu one važne riječi: Ti nisi više Šimun nego Petar, a to znači stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu i vrata je paklena neće nadvladati. Ta Crkva Božja i dan danas odolijeva svim protivštinama i nitko ju ne može uništiti. Ta stijena sam je Krist Gospodin, on je temelj na kojem i mi gradimo svoj život, a apostoli na čelu s Petrom ugaoni su kamenovi na kojima njegova Crkva počiva“, poručio je biskup čestitavši na kraju novom župniku na službi i zaželjevši mu u radu obilje Božjeg blagoslova.

Nakon popričesne molitve okupljenoj zajednici predstavio se fra Antun izrazivši radost što je u Petrinji i pozvavši sve na otvorenost i suradnju.

Predstavljanja novih župnika održana su ovu nedjelju i u drugim župama Sisačke biskupije. Tako je u Župi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom novog upravitelja župe Hrvoja Zovka u službu uveo kancelar Janko Lulić. U Župi sv. Jakova i sv. Jurja u Oborovu župnika Josipa Jerkovića u službu je uveo dekan Božo Pinjuh. U Župi sv. Mihaela arkanđela u Prelošćici upravitelja župe Danka Bizjaka u službu je uveo arhiđakon Marko Karača, a u Župi sv. Petra apostola u Veleševcu župnika Ivana Miškića u službu je uveo biskupski vikar Marko Cvitkušić. U Župi sv. Antuna Padovanskoga i BDM Kraljice mučenika u Lasinji upravitelja župe Silvia Eljugu u službu je uveo generalni vikar Ivica Mađer. Također, vjernicima Župe sv. Katarine u Komarevu predstavio se novi župnik Zdravko Novak, a u lipnju biskup je uveo u službu i upravitelja župe Divuša, Gvozdansko i Zrin Darija Stankovića.