Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan blagoslovio novu zastavu DPD-a Sv. Marko Križevčanin

Skradin (IKA)

Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan predslavio je na blagdan sv. Marka Križevčanina u utorak 9. rujna u Skradniku misu pokraj kapelice posvećene tome svecu, a tijekom misnoga slavlja blagoslovljena je nova zastava Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marka Križevčanina.

Kako je istaknuo pop Ante Luketić, župnik župe Oštarija koje je Skradnik filijala, nova zastava društva ima simboličko značenje. Uz lik Presvetog srca Isusova ističu se godine 1902. i 1999. God. 1902. osnovano je Dobrotvorno podupirajuće društvo sv. Stjepana kao preteča kasnije osnovanog Caritasa a koje je imalo posebno značajnu ulogu u vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata. God. 1999. je značajna jer je tada društvo sv. Marka obnovljeno od strane tadašnjeg župnika Bogdana Zovića. Na drugoj je strani lik sv. Marka Križevčanina s 2019. godinom kada je zastava izrađena i blagoslovljena, na 20 obljetnicu djelovanja društva. Skradnik je danas filijala župe Oštarije sa 100 obitelji i 300 župljana vrlo dinamičnog života.

Zastavu je blagoslovio biskup Milovan na čemu mu je zahvalio predsjednik društva Ivica Franjković te mu u znak zahvale uručio fotografiju sv. Marka Križevčanina.