Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak: Na temeljima krštenja trebamo zidati kuću kršćanskog života

Krašić (IKA)

Na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u srijedu 7. listopada umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio je euharistiju u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću.

Osvrnuvši se na aktualni popis stanovništva u kojemu će se većina izjasniti katolicima, biskup Mrzljak prokomentirao je da bi im možda trebalo postaviti i pitanje po čemu su katolici. „Neki bi rekli po krštenju. No, kao kršćani na temeljima krštenja trebamo zidati kuću kršćanskoga života. To je molitva, a molitva je uzdizanje pameti i srca Bogu. Molitva je temelj kršćanskog života, misa je najizvrsnija molitva. Kad netko zanemari misu kroz godine onda se pitamo po čemu je vjernik. Čovjek ne može sam svojim ljudskim snagama izgrađivati kuću kršćanskoga života“, pojasnio je mons. Mrzljak, istaknuvši da prava molitva treba biti izraz naše nutrine, srca i duše.

Biskup je govorio i o molitvi krunice koja je u prošlosti bila svojevrsna Biblija onima koji nisu znali čitati, ali su u njoj razmišljali o glavnim otajstvima vjere.

„Krunica nije samo izgovaranje molitvi, nego zajedno s Marijom kažemo ‘evo Gospodine, želim biti s Tobom, želim razmišljati o tvome rođenju, djelovanju, smrti, uskrsnuću, i vjerujem da si neprestano s nama po svome duhu i svojoj riječi’. Božja riječ onda postaje živa i tako se gradi kuća kršćanskoga života“, kazao je mons. Mrzljak.

Spomenuo je i značenje krunice u Domovinskom ratu. Kako je rekao, tada smo imali dvije vojske, jednu s puškama koja je branila domovinu, a druga je bila vojska molitelja. „Vjerujem da je zajedništvo te dvije vojske izvojevalo pobjedu“, poručio je biskup. Molitva je trenutak sabranosti pred Bogom kada molimo Božju pomoć, kada molimo zagovor Blažene Djevice Marije koja je bila sprema reći ‘Evo službenice Gospodnje’ da i mi možemo u našem životu prihvatiti Božju volju. To nije lako. To je često teško, ali moleći, prihvaćamo Božju volju i onda kada nam je dobro i lijepo, ali i onda kada smo u teškoćama, kada nosimo križ“, zaključio je biskup Mrzljak.

Prije mise biskup je obišao Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca i prisjetio se lijepih trenutaka provedenih s njime.