Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak: „Ne trebamo nigdje daleko ići, jer te su misije ovdje kod nas“

Ludbreg (IKA)

Odbor Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma u suradnji s Varaždinskom biskupijom u subotu 26. listopada u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu organizirao je XI. nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma.

Glavna tema susreta bila je „Obostrana evangelizacija – osobni susreti u duhu evanđeoske istine“, što je ujedno bio i naziv izlaganja apostolskog administratora Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Odbora HBK za pastoral Roma. Biskup Mrzljak u predavanju spomenuo se i Međunarodnog susreta pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima održanom u travnju ove godine u Trogiru, kojim povodom je ganski kardinal Peter Turkson iz Rima poslao pismo potpore sudionicima.

„Kardinal Turkson govori o tome kako trebamo jedni druge čuti i prepoznati vrijednosti koje postoje u svakom čovjeku i narodu. Kada kroz dijalog prepoznajemo dobro jedni u drugima tada i to dobro može rasti. Varaždinska biskupija ima najveći broj Roma u Hrvatskoj. Sigurno da je u listopadu, koji je misijski mjesec, itekako važno da prepoznamo naše misijsko poslanje. Ne trebamo nigdje daleko ići, jer te su misije ovdje kod nas. Romi se ponekad i boje, ali zato što često mi njih ne prihvaćamo. Zato je važno srušiti te predrasude“, poručio je biskup Mrzljak.

Nakon zajedničke molitve i uvodnog pozdrava vlč. Damira Slameka, povjerenika za pastoral Roma Varaždinske biskupije, te izlaganja biskupa Mrzljaka, uslijedio je rad sudionika u tri skupine o temi: „Iskustvo suživota – romska zajednica, lokalna zajednica i integrirane obitelji”. O toj složenoj temi svoje je iskustvo s okupljenima podijelila vjeroučiteljica Kristina Čačić, tajnica Povjerenstva za pastoral Roma mjesne Crkve.

„Prvenstveno kroz vjeroučiteljski rad imala sam prilike ići kod obitelji djece s kojom se susrećem na vjeronauku. Ono što me posebno veseli je svježina mladih iz romskih zajednica koji su shvatili vrijednost obrazovanja. Škola je ovdje velika podrška, a samim time i školski vjeronauk koji djeci širi obzore. Mi, učitelji, često kažemo kako smo toj djeci vrata i prozor u svijet. Danas smo tako mogli čuti mlade iz romskih zajednica koji kažu da žele završiti obrazovanje, pronaći posao i graditi svoje obitelji i domove. Mnogi su uz to izrazili želju da bi izašli iz svojih tipičnih romskih zajednica i nastavili život negdje drugdje kako bi podigli kvalitetu svojih života“, poručila je Čačić.

Nacionalni susret okupio je šezdesetak sudionika; vjeroučitelja, župnika koji rade s Romima, socijalnih radnika, ali i romskih obitelji koje su kroz različite aktivnosti povezane sa svojim župnim zajednicama.

Susretu u Ludbregu nazočila je i tajnica Odbora HBK za pastoral Roma s. Karolina Miljak. Napretkom evangelizacije romskih obitelji u Varaždinskoj biskupiji iznimno je zadovoljna. „Evangelizacija je jedan hod, proces. I u svakom segmentu čovjek bi trebao biti zadovoljan s onime što jest, ali da ga istovremeno to zadovoljstvo potakne da bude još bolji. Što se tiče Varaždinske biskupije, mislim da se ona može svrstati u sam vrh. Vidim jako puno zauzetosti, počevši od biskupa, pa do pastoralnih djelatnika. Gospođa Kristina zaista jako naporno radi, neumorna je, a njezin trud je dragocjen. Zbog toga se vide pomaci u rezultati.

U odnosu na ono što je prije bilo, danas evangelizacija romskih obitelji ide munjevitom brzinom“, poručila je s. Karolina te otkrila kako je za iduće razdoblje na razini HBK dogovoreno kako bi se, u radu s Romima, malo više pozornosti posvetilo mjesnim Crkvama pa će na tragu toga u biskupijama u kojima žive Romi biti ustanovljen Dan Roma.

Nakon plenarne rasprave, sudionike Nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu Roma prigodnim su glazbeno-recitalnim programom iznenadili učenici Osnovne škole Petrijanec. XI. nacionalni susret djelatnika i suradnika u pastoralu Roma zaključen je zajedničkim objedom.

Nakon 2010. i 2017. godine, Varaždinska biskupija po treći je puta sada bila domaćin Nacionalnog susreta djelatnika i suradnika u pastoralu Roma.