Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak predvodio misu zahvalnicu za zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Varaždin (IKA)

Misu zahvalnicu za 330. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj predslavio je u ponedjeljak 1. srpnja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s više svećenika mjesne Crkve.

“Svi smo dionici ovoga hodočašća, a večeras želimo Bogu zahvaliti na tome što smo ispunili zavjet te se duhovno obogatili”, poručio je biskup Mrzljak na početku misnog slavlja.

Propovijed je tijekom mise održao gvardijan Franjevačkog samostana svetog Ivana Krstitelja u Varaždinu fra Ivan Miklenić, OFM. Fra Ivan je naglasio kako se okupljeni na zahvalnom slavlju za ovogodišnje hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj žele obnoviti u vjeri, učvrstiti u nadi i poboljšati u ljubavi i brizi jednih za druge.

“Kroz ovih 330 godina u bistričkom su svetištu rasle mnoge generacije u vjeri. Bila je to svojevrsna škola molitve i susreta s Božjim milosrđem po sakramentu svete ispovijedi. I oni koji se nisu redovito ispovijedali, na Bistrici su išli na ispovijed. U molitvi križnoga puta imamo iznova priliku prepoznati i uvidjeti neizmjernu Božju dobrotu i ljubav prema svakome od nas. Isus je došao na svijet za sve nas; trpio, umro i uskrsnuo za nas. To se odnosi i na one koji su nam možda ‘teški’ i s kojima možda ne možemo. On svima daje šansu i poziv: “Idi i odsada više nemoj griješiti”. Prepoznajemo to i danas u našem svakodnevnom životu. Bog nas ljubi i oprašta, ali nas i poziva na promjenu života, na obraćanje. Kada slavimo svetu misu i susrećemo se s Bogom i ljudima, Bog nam na poseban način odgovara po svojoj Riječi. Učinio je to i danas”, poručio je fra Ivan Miklenić.

Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu fra Ivan Miklenić, OFM.

U nastavku homilije, fra Ivan je razmatrao nad odlomkom Ivanova evanđelja koji govori o svadbi u Kani Galilejskoj.

“Evanđelist Ivan o Mariji kaže: ‘bila ondje Isusova majka’. Ivan ne govori mnogo o Mariji, ali nam donosi pouku kako poput Marije biti Isusovim učenikom. Prepoznajemo Mariju kao poniznu službenicu. Marija je tu, nenametljivo prisutna kao prava majka. Kada je vidjela da treba pomoći u nevolji, slugama kaže: ‘Što god vam rekne, učinite’. U tim riječima osjećamo svu njezinu veličinu. Osjećamo koliko je kao majka voljela svoga sina i koliko je kao njegova i naša majka shvatila ono što je bitno. Marija ne daje puno savjeta jer pravu mudrost čovjeku može dati jedino Bog. Najviše što Marija može učiniti jest dovesti nas Isusu. I po ovom nas hodočašću želi pripraviti da s pažnjom i vjerom možemo slušati njegovu riječ. Baš kao majka Isusova ima onaj temeljni zadatak te nam i danas pruža Isusa. Ako se zagledamo u njezin blagi lik, vidimo da na rukama drži Isusa, ali ne čuva ga ljubomorno za sebe već nam ga daje. Marija svakome posebno poručuje: ‘Što god vam Isus rekne, učinite'” naglasio je fra Ivan.

U daljnjem razmatranju, osvrnuo se na povijest Crkve i hrvatskoga naroda te istaknuo kako je Marija bila i ostaje utočište i put k Sinu, osobito u vrijeme kriza, opasnosti i nevolja.

“Marija je nalazila način da još snažnije bude prisutna, kao i na svadbi u Kani. U svijetu i društvu u kojem živimo toliko toga nema. Nije stoga čudno da mnoga svetišta od Bistrice do Trsata, od Sinja do Aljmaša, Tekija, Letnice i Međugorja oživljuju. Ljudi dolaze i traže Boga, a Marija pokazuje put prema Isusu. Ona okuplja svoju djecu i preporučuje ih Sinu. Možda je i to znak da toliko toga nema. Dok molimo Mariju da moli za nas grešnike, molimo i za našu sadašnjost i budućnost”, istaknuo je Gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu sa svećenicima mjesne Crkve

“Naučimo da poput Marije imamo i oko i srce za bližnjega, jedni za druge. Današnje čovječanstvo nema mnogo toga, nedostaje nam ‘vina’ – one prave iskrene radosti, nade, svježine, želje i ljubavi za životom. Današnji čovjek, iako je tehnika toliko napredovala, ipak izgleda kao da je umoran od života. Iako imamo svega, i troduplo više od naših starih, opet se dogodi da mnogi nemaju potrebno za život. Nisu za to krivi samo oni koji ne vjeruju u Boga. I mi se ponekad ne znamo pravilno približiti i pomoći drugome ili barem sklopiti ruke i moliti da Bog providi i nađe načina da se i njima pomogne. I sami smo iskusili radost kada nam je netko u nečemu pomogao. Prepoznajemo i svoju krivnju što ne znamo poput Marije vidjeti što nedostaje kako bismo i mi mogli pomoći. Prepoznajmo i priznajmo da i nama samima puno toga nedostaje. Zato nam danas, po ovom svetištu koje smo pohodili i po zajedničkom slavlju ovdje u našoj katedrali, Marija donosi Krista raspetog i uskrslog čiju riječ osluškujemo i kojeg ćemo u pričesti primiti da nam bude putokaz i snaga u našem svakodnevnom životu. Ako mi danas ovdje okupljeni, vraćajući se s hodočašća, u svojoj kući ili obitelji, župi ili gradu, počnemo biti više Kristovi, tada će ovaj svijet upravo zbog nas i po nama biti više Božji, a time i bolji. Tada ćemo izgrađivati svijet u kojem će biti manje suza i straha, a više ljubavi i brige. Prepoznajmo riječi današnjeg evanđelja – ‘Bila ondje Isusova majka’ – prepoznajmo tu radost”, zaključio je fra Ivan Miklenić u svojoj propovijedi.

Misa zahvalnica za zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Na kraju mise vjernicima se obratio biskup Josip Mrzljak zahvalivši svim sudionicima ovogodišnjeg hodočašća, svećenicima i župnicima, gvardijanu na riječima homilije, kao i svima u Župi Uskrsnuća Isusova Kučan Marof koji su sudjelovali u organizaciju i pripremi hodočašća.