Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak u Ludbregu krstio Miriam Filipašić, šesto dijete u obitelji

Ludbreg (IKA)

Apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak predvodio je misu u nedjelju 13. listopada u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu i krstio Miriam Filipašić, šesto dijete Ivana i Jelene r. Đurinek, nakon Marte, Katje, Doris, Graciele i Ivana.

Kumovi kod krštenja bili su Igor i Ines Bobetić. Na početku misnog slavlja okupljenoj zajednici obratio se župnik i upravitelj ludbreškog svetišta mons. Josip Đurkan i izrazio radost zbog biskupove nazočnosti u tome slavlju. Istaknuo je tri razloga zajedničkog slavlja toga dana – spomen posljednjeg ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917. godine, Nedjelju zahvale za Božja dobročinstva i plodove rada ljudskih ruku te krštenje 6. djeteta u obitelji Filipašić. Između ostalog, naglasio je kako je obitelj ozračje gdje se prenosi baština vjere, nade i ljubavi koju djeca upijaju od svojih roditelja, a spomenuo je i važnost kumova čija je zadaća duhovno pomoći roditeljima u rastu njihove djece. U slavlju mise sudjelovali su i župljani župe Novi Travnik sa župnikom Markom Majstorovićem koji su toga dana hodočastili u Ludbreg.

Govoreći da je Bog izvor života, biskup Mrzljak istaknuo je da „novi život dolazi u obitelji, u ljubavi između muškarca i žene, ali isto tako u stvaranju čovjeka sudjeluje i Bog, stoga možemo govori o svetosti života i o Bogu koji daruje život“. „Slušajući u evanđelju o događaju ozdravljenja deset gubavaca, od kojih je jedan došao zahvaliti, nalazimo poruku i za današnje vrijeme gdje je Isus i danas na putu u svojoj Crkvi. Isus ide zemljom, prepoznaje bolesti koje muče ljude, ne toliko fizičke, koliko ‘gube ovoga vremena’. Jedna od guba ovoga vremena je nastojanje da se razori obitelj, zatim nepoštivanje svetosti života, osobito nepoštivanja prava života koji se nalazi u utrobi majke. Guba grijeha može se pojaviti u osobnom životu i u društvu. Ali postoji Liječnik koji tu gubu može izliječiti, no pitanje je hoćemo li doći k njemu poput gubavaca iz Evanđelja i hoćemo li znati, kad nas izliječi, zahvaliti. U našem životu često se molimo kada nam je teško i kada nam nešto treba, ali kada nam je dobro i lijepo, onda zaboravimo reći: ‘Bogu hvala!’“, rekao je biskup.

Zaključujući homiliju, obratio se roditeljima novokrštenice i napomenuo da se zadaća roditelja sastoji u tome da djecu uče prepoznavati Boga u životu po njegovim djelima te da mu na tome znaju zahvaliti.

Uslijedio je obred krštenja i euharistijska služba. Na kraju mise biskup je izrekao čestitke obitelji Filipašić te je blagoslovio plodove zemlje i kruh, koji se podijelio vjernicima poslije mise.