Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Murske Sobote Štumpf pohodio Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište

Zagreb (IKA)

Misu u zagrebačkoj bogoslovskoj kapeli Srca Isusova predvodio je 28. lipnja biskup Murske Sobote Peter Štumpf, u zajedništvu s poglavarima, časnim sestrama i bogoslovima.

U koncelebraciji na misi sudjelovali su i svećenici Mursko-sobotske biskupije vlč. Goran Kuhar, koji je došao u pratnji kandidata za upis u Bogosloviju Matjaža Benkoviča Flisara, i vlč. Aljaž Baša, koji je bio u formaciji u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Na početku euharistijskog slavlja rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak pozdravio je biskupa Štumpfa te mu tom prigodom čestitao rođendan. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup se prisjetio svog đakonskog ređenja koje je bilo na taj dan prije 33 godine i izrazio zahvalnost Bogu na tom milosnom daru.

Tumačeći naviješteno evanđelje u homiliji je govorio o teškoćama s kojima se čovjek suočava u životu te kako često teži da se tih poteškoća oslobodi kako bi mu bilo ugodno. Naveo je da najčešće popuštamo kada nemamo vlastito mišljenje i podložni smo tuđim mišljenjima, posebno svećenicima, što nas sprječava da pružimo govor nade, kako vjernicima, tako i nevjernicima, što nije bila odlika Krista. Biskup Štumpf istaknuo je da takvi svećenici imaju samo vlastite interese. Kao najbolji uzor u nasljedovanju Krista kroz svećenički poziv, biskup je spomenuo bl. Alojzija Stepinca, koji je čisti dokaz predanosti životu u Bogu. Na kraju homilije osvrnuo se na sveca dana sv. Ireneja, kao na onoga koji se brinuo za jedinstvo cijele Crkve.

Nakon euharistijskog slavlja biskup je na doručku još jednom zahvalio na gostoprimstvu te rektoru uručio prigodni dar kao uspomenu na ovaj posjet biskupa Murske Sobote – kip sv. Nikole, biskupa.

Biskup Štumpf susreo se potom sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom, koji ga je primio i pozdravio u ime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.