Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić: Ljubav treba biti znak raspoznavanja nas kršćana

Mostar (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić pohodio je u nedjelju 27. prosinca Župu sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru i slavio euharistiju u prigodi blagdana Svete Obitelji i svetkovine nebeskog zaštitnika župe.

U koncelebraciji bili su župnik don Mladen Šutalo, kapelan don Ilija Petković, katedralni župnik don Luka Pavlović i biskupov tajnik don Domagoj Markić.

Izražavajući radost zbog dolaska u župu sv. Ivana, biskup je podsjetio da je sv. Ivan evanđelist ljubavi, a u svakoj misi osjeća se Božja ljubav. „U ovim božićnim danima posebno osjećamo tu Božju ljubav jer se Bog upravo iz ljubavi prema nama utjelovio, postao čovjekom, uzeo na sebe ovo naše smrtno tijelo da bi nam pokazao koliko nas ljubi. Sv. Ivan je rekao da je Bog ljubav“, dodao je mons. Palić.

Govoreći u propovijedi o sv. Ivanu apostolu, biskup je pojasnio da on potiče vjernike da svoj život preobraze ljubavlju. „Imate lijepog zaštitnika koji vas uči kako se trebate ljubiti, kako se mi u Crkvi trebamo ljubiti i kako jedino ljubav u ovome svijetu u kojemu živimo može i mora biti znak raspoznavanja nas kršćana“, poručio je mostarski biskup.

„A ako neku stvarnost povezujemo s ljubavlju, onda je to obitelj. Jer u obitelji se živi ljubav. Obitelj nastaje iz ljubavi. I obitelj prenosi ljubav. Obitelj je jedna od najljepših, ali i najosjetljivijih institucija našega društva. I sretan je onaj tko ima mogućnosti odrastati u obitelji u pravom smislu“, istaknuo je mons. Palić, podsjetivši i na obitelji koje su ugrožene, u kojima nedostaje sloge i zajedništva, u kojima nedostaje ljubavi i razumijevanja, obitelji koje se susreću s poteškoćama bilo koje vrste.

Zapitavši hoće li se održati obitelj u našem društvu, biskup je istaknuo da se od Isusa, Marije i Josipa može naučiti da je Isus izabrao obitelj kao mjesto svoga utjelovljenja, došao je na ovaj svijet u obitelji i na taj način jasno rekao ‘da’ tom obiteljskom načinu života. „Unatoč nedaćama ljudskog života u svakom vremenu, trebamo obitelji, trebamo sigurnost obitelji jer je to mjesto gdje su i djeca posebno sigurna, voljena i gdje se mogu razvijati“, protumačio je.

Mons. Palić posebno je istaknuo da je obitelj mjesto gdje se polažu temelji vjere, jer, kako je rekao, ako u obitelji nije položen taj temelj vjere, neće ga moći nadoknaditi ni Crkva, a druge vrijednosti neće moći nadoknaditi ni društvo, ni zajednica.

Vjernicima je također posvijestio da je i u župnoj zajednici važna ljubav, prihvaćanje, razumijevanje, spremnost na pomoć.

Tijekom misnoga slavlja biskup je i blagoslovio djecu. Riječi zahvale na kraju je izrekao župnik don Mladen Šutalo, posebno istaknuvši da su župni pokreti, žive zajednice puls ove župe.

U zaključnoj riječi biskup Palić pozvao je vjernike na molitvu za župnika, župnog vikara, ali i sve svećenike i mjesnog biskupa da budu sveti svećenici, da mogu živjeti po Kristovu primjeru, da budu dobri pastiri.

Župa sv. Ivana apostola i evanđelista s oko 20.000 vjernika najbrojnija je mostarska župa i obuhvaća uže središte grada. U protekloj godini župnik Šutalo počeo je renoviranje i proširivanje prostora koji služi za liturgijska slavlja. Izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća koja bi trebala biti u središtu grada zbog birokracije i drugih problema još nije započeta.