Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić na proslavi župne svetkovine u Mokošici

Mokošica (IKA)

Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici na svetkovinu Uzašašća Gospodinova u četvrtak, 26. svibnja proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Svečanu večernju misu predvodio je i na njoj propovijeda mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski mons. dr. Petar Palić.

Na ovu misu uz domaće vjernike pristigli su u prvom redu hodočasnici iz Rijeke dubrovačke kao što je to običaj, ali i vjernici iz drugih župa. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.

Govoreći o svetkovini Uzašašća Gospodinova mostarski biskup je kazao kako je prirodno da, razmišljajući o ovom otajstvu, mislimo kako je Isus otišao gore, što potvrđuje i apostolsko Vjerovanje, te je zatim protumačio samo značenje Isusovog uzašašća. „Vrijeme Isusove fizičke i vidljive prisutnosti je završeno, ali vrijeme njegove prisutnosti u njegovoj vidljivoj i sakramentalnoj dimenziji je tek počelo. Iako Krist više nije među nama prisutan fizički i vidljivo, on je još uvijek s nama“, kazao je biskup Palić podsjetivši na evanđeoske riječi o tome.

„Isusovo uzašašće nije bilo samo Isusov oproštaj nego Isusova predaja poslanja njegovim učenicima“, ustvrdio je biskup te objasnio kakvo je poslanje predano njegovim učenicima, a time i svim vjernicima krštenim u Isusovo ime. „To poslanje nije ništa drugo nego donositi Isusovu ljubav, mijenjati srca ljudi, svjedočiti Krista u svijetu, propovijedati radosnu vijest da nas je Bog spasio i da nas vodi prema obraćenju.“

Biskup Palić je nadalje protumačio misna čitanja i istaknuo njihove poruke među kojima je i da smo svi mi pozvani dijeliti Isusovu slavu u vječnosti.

Promišljajući o tome koja je poruka ovog blagdana za današnje kršćane mostarski biskup je skrenuo pozornost na to da i kršćani danas moraju vršiti svoje poslanje: biti svjedokom i navjestiteljem. Objasnio je i razliku između svjedočenja i naviještanja.

„Zato na ovaj dan nade, ohrabrenja i povjerenja za sve nas obnovimo svoje opredjeljenje da budemo pravi Isusovi učenici gdje god da krenemo, počevši od svojih obitelji i župnih zajednica, živeći na način dostojan poziva Kristova“, poručio je propovjednik. Potaknuo je uz to vjernike na življenje kršćanske radosti, na potrebu poučavanja u vjeri kao i na brigu za druge.

„Širenje Radosne vijesti svim narodima svijeta nije cilj koji se može postići vlastitom snagom i umijećem. Zato Isus obećava da će svoju Crkvu osnažiti trajnom svojom prisutnošću, prisutnošću Duha Svetoga“, kazao je biskup. Potaknuo je i na poniznost kako bi Duh Sveti mogao učiti vjernike pravom putu vjere.

„Kada se životne kušnje osjećaju preteškim za podnošenje moramo se sjetiti da će Krist ponovno doći u slavi. U istoj slavi u kojoj je ustao iz groba, u istoj slavi u kojoj je uzašao na nebo, u istoj slavi u kojoj Isus trenutačno boravi“, rekao je biskup Palić te dodao kako je Isus i sada potpuno prisutan sudjelujući u svakom trenutku našeg života.

Župnik don Ivica Pervan uz riječi zahvale svećenicima okupljenim na slavlju kao i biskupu Paliću na predvođenju slavlja, čestitao je svim župljanima festu i zahvalio svima koji su svoju snagu, ljubav i volju stavili na raspolaganje u pripremi proslave. Napomenuo je kako je prije trideset godina na današnji datum 26. svibnja, na kojeg je i tada padao blagdan Spasova, oslobođena Rijeka dubrovačka. Izrekao je zahvalnost i poštovanje živim braniteljima i uputio molitvu za pokojne.

Za proslavu nebeskog zaštitnika župna zajednica u Mokošici se pripravljala trodnevnicom koju je predvodio fra Diego Deklić, gvardijan na Košljunu. Nakon krunice i mise upriličeni su i drugi sadržaji. Prve večeri trodnevnice gostovali su mladi iz Udruge mladih „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Nove Mokošice koji su izveli svoj igrokaz “Uz Božju pomoć – nikad više!”. Druge večeri nakon mise molilo se pred Presvetim za potrebe župne zajednice, a treće večeri 25. svibnja predstavljen je zbornik radova o župi Mokošica.

U subotu, 28. svibnja s početkom u 20 sati održat će se humanitarni koncert.