Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić predvodio blagdansku misu na Škurinjama

Rijeka (IKA)

Slavlje blagdana sv. Ivana Kristitelja, nebeskog zaštitnika riječke župe na Škurinjama, predvodio je u srijedu 24. lipnja hvarski biskup Petar Palić, generalni tajnik HBK. 

Mons. Paliću bio je to prvi pohod Riječkoj nadbiskupiji kao biskupu. Na početku propovijedi kazao je da je uz Blaženu Djevicu Mariju, sv. Ivan Kristitelj jedini svetac čijeg se rođenja, a ne samo smrti, spominjemo. To je čin poštovanja i pobožnosti prema onome koga Isus sam naziva najvećim rođenim od žene. Sveti Ivan Kristitelj kao propovjednik donio je novost propovijedajući Izraelu obraćenje i krštenje. On time prekida praksu razmišljanja i vjerovanja koje je vladalo među Židovima, a bilo je povezan s hramom i vjerskim obredima. Krstitelj dobro poznaje duboku krizu u narodu, a ta kriza je grijeh i Izraelovo otpadništvo koje se može riješiti Božjom intervencijom. Krštenje treba biti znak novog pristupa Bogu, rekao je mons. Palić. “Mjesto na kojemu Ivan krsti i na kojemu će se Isus krstiti je pomno  odabrano. Nalazi se na važnoj trgovačkoj ruti i zbog toga je lako dostupno ljudima. Istovremeno je to mjesto krštenja i simbol: nalazi se u pustinji, što znači: Izrael bi trebao krenuti iznova odakle je već jednom započeo – upravo u pustinji.”

Govoreći u današnjem kontekstu, hvarski biskup kazao je kako smo posljednjih mjeseci pandemije koronavirusa proživljavali svojevrsnu pustinju. Bili su nam opustošeni međuljudski odnosi kao i uobičajeni način djelovanja, ponašanja i vjerskog života. Podsjetio je na poruke pape Franje koji govori o važnosti pustinje u kojoj čovjek otkriva ono što mu je bitno za život. “Tako u suvremenom svijetu postoje nebrojeni znaci, često izraženi na implicitan ili negativan način, žeđi za Bogom, posljednjim smislom, kaže papa Franjo. A u pustinji postoji potreba prije svega za ljudima vjere koji, samim svojim životom, pokazuju put prema obećanoj zemlji i tako održavaju budnom nadu. (EG 86)”

Hvarski biskup u nastavku je istaknuo kako je Ivan najavio dvije novine: snažnim i odlučnim riječima Božji sud te je ukazao na vjersko licemjerne njegova naroda. U tom kontekstu vjernici si moraju danas postaviti pitanje vlastitog vjerničkog stava i pročistiti licemjerje koje se uvuklo među nas, istaknuo je biskup. Svetkovina sv. Ivana Krstitelja podsjeća da nas vjera ponekad zna skupo stajati. Progoni kršćana i danas su aktualni, a od pojedinaca se može čuti da je glas Crkve i kršćana suvišan i nepotreban te ga se treba ušutkati.  Foteljaško i povodljivo kršćanstvo jest bolje i udobnije, ali Crkva ima poslanje, snagu i hrabrost zauzimati se za istinu, rekao je biskup Palić.

Zaključujući propovijed kao važnu Ivanovu karakteristiku istaknuo je hrabrost u mučeništvu, ali i poniznost. Ivan ne iskorištava simpatije mnoštva, ne preuzima kontrolu nad pokretom koji je prihvatio njegovu riječ. On ne traži vlastiti osobni uspjeh, nego daje mjesta Božjem djelovanju i njegovoj Riječi. Ivan odlučuje živjeti svoje prijateljstvo s Bogom u pustinji, ali ne kaže nikome da treba činiti isto, ne nameće svoje izbore. Iz Ivanova života učimo da je važna promjena, obraćenje u svakodnevnom i normalnom životu, i na nama je da učinimo sve što je moguće da evanđelje uđe u naš život i preobrazi ga, poručio je mons. Palić.

Misu su suslavili generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić, župnik Mato Berišić, svećenici prvostolnog dekanata s dekanom mons. Sanjinom Francetićem te brojni drugi svećenici. Na kraju misnoga slavlja župljani su, sa svojim župnikom Berišićem, biskupu Paliću uručili dar – sliku Majke Božje Trsatske, koju je s radošću primio iz dječjih ruku.