Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić slavio euharistiju u prigodi početka akademske godine na mostarskom Sveučilištu

Mostar (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić slavio je u srijedu 14. listopada u katedrali u Mostaru svečanu euharistiju u prigodi početka nove akademske godine.

Govoreći o razlozima okupljanja na misi, biskup Palić istaknuo je: „Želimo moliti snagu i darove Duha Svetoga za naš kršćanski život, za ovu novu akademsku godinu. Važno je stjecati znanje, razvijati svoj intelekt. Ali, mi, kršćani, želimo razvijati i sve one kreposti u nama koje nas iz dana u dan čine boljim ljudima. Postajući iz dana u dan bolji, moći ćemo ostvariti i Kristovo poslanje da u ovom svijetu budemo sol i svjetlo, odnosno primjer drugima“.

Tumačeći „koga zapravo mi to molimo, što molimo kad kažemo da molimo darove Duha Svetoga?“, biskup Palić je rekao: „Sveti Pavao u današnjem odlomku iz poslanice Galaćanima proširuje našu spoznaju o djelovanju Duha Svetoga. Duh Sveti je Životvorac, Branitelj, on nas uvodi u svu istinu. A način našega života, odnosno živimo li po Duhu ili po tijelu, očituje se po plodovima koje donosimo u našem životu. I upravo pred tim popisom plodova Duha Svetoga i dijela tijela iz prvoga čitanja možemo svaki dan ispitivati svoju savjest i vidjeti gdje se to mi nalazimo. Stvoreni smo na sliku Božju, stvoreni smo da bismo bili voljeni i da bismo voljeli. Plodovi Duha Svetoga pokazuju naš pravi identitet. Ponekad pomislimo da smo upravo takvi, da nikada nećemo promijeniti svoj karakter i onda opet nastaje krivnja u situacijama u kojima smo se našli. Na taj način utišamo glas koji ponekad kao da nam smeta, koji želi otvoriti prozor u našem srcu. Ako vidimo da je slika Božja u nama uništena grijehom, onda će nam dobra ispovijed vratiti život, Duh Sveti nas zapravo obnavlja kroz praštanje“.

Biskup Palić istaknuo je da je kršćanin onaj koji još uvijek slijedi vanjske zakone, ali ih živi polazeći od svog nutarnjeg svijeta, jer je njegovo srce preobraženo iz onog kamenog srca u srce od mesa. „To se ne događa jednom zauvijek u životu, jer se srce od mesa uvijek može pretvoriti u ono kameno srce. To je naš rizik. Umjesto toga, nutarnja snaga, Duh Sveti, pomoći će nam preobraziti srce od kamena u srce od mesa, ako pustimo da On prebiva u nama! Sveti Pavao govori da Duh Sveti boravi u nama! To znači da Duh živi u nama, nastanjuje se u našem domu. Otkako smo primili krštenje, Duh nastavlja boraviti u nama, pored nas, na našem putu, a njegovi plodovi su ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. To su plodovi Duha zbog koje molimo u ovoj misi“, rekao je biskup.

Istaknuo je također „da nam se valja boriti i protiv onog farizejskog u nama, o čemu govori Isus u današnjem evanđelju, jer se ponekad i mi, katolici, ponašamo kao farizeji, odnosno stvaramo velike probleme od malih stvari, a zapravo time želimo umanjiti stvarne probleme. Važna je ideja desetine, odnosno paziti na hram i siromašne, ali stvarni je problem bio što se nije marilo za pravednost i ljubav Božju. Slično je i po našim župnim zajednicama: svađamo se oko vremena za misu, oko mjesta gdje bi ona trebala biti, u kojem selu i kojoj kapeli, o tome tko bi što i kad trebao raditi, ali se ne pitamo o našem lošem svjedočanstvu života koje dajemo u svom susjedstvu, među onima s kojima živimo“.

Okupljene je pozvao da otvore srca Božjoj Riječi i poticajima Duha Božjega, kako bi uvijek mogli crpiti snagu iz izvora života. „A naš izvor života je euharistija, naš susret s Uskrslim Gospodinom, koji nas hrani kruhom života da bismo mogli živjeti po darovima Duha, a ne po djelima tijela“, zaključio je biskup Palić.

U koncelebraciji biskupu Paliću bili su studentski kapelan i župnik Župe sv. Ivana ev. u Mostaru don Mladen Šutalo, predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Marko Šutalo, župnik župa sv. Luke i sv. Marka u Mostaru don Ivan Perić, župnik župe Potoci don Josip Galić, župni vikari u Mostaru don Antonio Krešić i don Mate Pehar te biskupov tajnik don Domagoj Markić.

Na misnom slavlju bili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, rektor mostarskog Sveučilišta prof. dr. Zoran Tomić, prorektor prof. dr. Zdenko Klepić, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Milenko Bevanda, dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr. Maja Prskalo, dekanica Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Monika Tomić, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. Mario Vasilj, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Ivica Musić, dekan Akademije likovnih umjetnosti prof. Stjepan Skoko, dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. Ivan Ostojić, predsjednica Studentskog zbora Marija Barun, zamjenik predsjednice Studentskog zbora Julio Zelenika, predstavnica Studentskog zbora Laura Bogdan, glavna tajnica Sveučilišta Branka Hrkać, profesori i studenti i studentice mostarskoga Sveučilišta.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Komorni pjevački ansambl „Pro arte“ sa Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, pod ravnanjem i orguljskom pratnjom prof. Katje Krolo-Šarac.