Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić slavio misu u povodu 50. obljetnice izgradnje crkve sv. Nikole Tavelića

Donji Veliki Ograđenik (IKA)

Mještani Donjeg Velikog Ograđenika kod Čitluka proslavili su u subotu 2. prosinca 50. obljetnicu blagoslova crkve sv. Nikole Tavelića u tome mjestu svečanom misom koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, podsjetivši da je gradnja ove crkve započela 1969. godine, dok je prva misa u njoj slavljena za Božić 1971. godine.

„U predvečerje prve nedjelje došašća otvaramo svoja srca Božjoj riječi i spomenu na gradnju i blagoslov ove crkve. Vrijeme je to 70-ih godina prošloga stoljeća, kada se i ovdje među našim hrvatskim narodom osjećao dah ‘hrvatskoga proljeća’, kulturno-političkoga pokreta koji se zauzimao za prava Hrvata unutar ondašnje državne zajednice“, naglasio je u propovjedi biskup Palić.

Rekao je da se misom želi ujedno zahvaliti svim svećenicima koji su djelovali kao pastiri u ovoj župnoj zajednici, a osobito onima koji su započeli i završili gradnju crkve.

„Smisao ovoga slavlja nije samo sjećanje na jedan prošli događaj. Smisao slavlja i okupljanja je naučiti kako da mi, kao živa Crkva, danas odgovorno živimo svoje crkveno zajedništvo“, rekao je biskup Palić, dodavši da se svaki put „kada prolazimo pored ove ili bilo koje crkve, moramo sjetiti snage koja proizlazi iz zajedništva.“

Biskup Palić na kraju je naglasio važnost rasta u jedinstvu, ne samo s katolicima ove župe, grada ili biskupije, nego i cijeloga svijeta.

Mještanin Donjeg Velikog Ograđenika akademik Šimun Musa, koji je uime sela, mladih i u svoje ime govorio prije pola stoljeća u prigodi blagoslova ove crkve, imao je čast ovaj dan se ponovno obratiti i Ograđeničanima odati priznanje na radu i skladu.

„I tada kao i danas mogao bih reći kako je Ograđenik broćanska zipka iz koje izrastaju ljudi zadojeni vjerom i pouzdanošću u rad. Zalijevani znojem i burom šibani, vezani uz kvrgavo trsje, unatoč svemu, čvrsto su čuvali zavičaj, dom i svoje ime. Ti čuvari dobra, naši vitezovi, i oni prije i oni u posljednjem Domovinskom ratu svojim su tijelima pokostili ovu zemlju. Svojom žrtvom blagoslivlju naše pute. Svojim darom nesebičnosti oni nas stalno opominju“, rekao je akademik Musa.

Oni su, kako je naglasio akademik, trajni biljeg ove crkve.

Zaštitnik crkve Donjeg Velikog Ograđenika, sv. Nikola Tavelić, prvi je hrvatski svetac, franjevac i mučenik. Godine 1889. postao je blaženik, a prvi je hrvatski kanonizirani svetac kojega je papa Pavao VI., u vrijeme dok se ova crkva gradila 1970. godine proglasio svetim.