Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić: Vlasti i politički sustavi se mijenjaju, a Crkva ostaje kao trajni prijatelj našega čovjeka

Hvar (IKA )

U povodu proslave sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, u ponedjeljak 1. listopada, u galerijskom prostoru hvarskoga Arsenala upriličena je svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Hvara kojoj je uz brojne uzvanike nazočio i hvarski biskup Petar Palić.

Pozdravljajući okupljene uzvanike, biskup Palić izrazio je radost što može prvi put kao hvarski biskup i pastir trootočke biskupije sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća. Čestitao je blagdan sv. Stjepana, pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara gradonačelniku Rikardu Novaku i predsjedniku Gradskoga vijeća Jurici Miličiću.

Dolaskom kršćanstva u ovaj grad i naše otoke životu i kvaliteti života udahnuta je jedna nova dimnezija kao bitna sastojnica za razvoj ovih naših krajeva. U tom smislu kao veliki doprinos Crkve i njezinih pastira, u kontekstu 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru, treba spomenuti i dalekovidnost moga predčasnika na katedri hvarskih biskupa mons. Jurja Dubokovića koji je s još nekoliko entuzijasta i skupinom uglednih Hvarana godine 866. utemeljio Higijeničko društvo Hvar, prvo profesionalno turističko udruženje u ondašnjoj Europi, podsjetio je mons. Palić, ustvrdivši kako Hvar i otoci imaju svoje duboke korijene. Sve činjenice govore da imamo svoj identitet koji ne smijemo skrivati, nego ga ponuditi i predstaviti kao bogatstvo koje će svim posjetiteljima našega grada i otoka, koji mnogo puta nalikuju suvremenim nomadima u potrazi za nečim, ponuditi svojevrsni orijentir i ukazati na vrijednosti koje su u današnje vrijeme zanemarene ili zaboravljene, primijetio je hvarski biskup.

Pred kraj prigodnoga obraćanja poručio je okupljenima: Povijest kao učiteljica života uči nas da se vlasti i politički sustavi mijenjaju, a Crkva ostaje kao konstanta i trajni prijatelj našega čovjeka u svim njegovim radostima i nadama, žalostima i tjeskobama. To želimo i dalje ostati, pružajući ruku suradnje za dobro svakoga čovjeka u našemu gradu i na našim otocima, ali i za dobro svakoga namirnika, putnika koji dolazi s dobrim i plemenitim nakanama i u službi općega dobra. Želim i molim da sve nas u tom poslanju služenja ljudima našega vremena prati sv. Stjepan, papa i mučenik.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća nazočili su, uz ostale, izaslanik predsjednika Vlade, ministar uprave Lovro Kuščević, državni tajnik u Ministarstvu mora Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik grada Hvara, predsjednik Gradskoga vijeća te pridošli gradonačelnici i načelnici. Predsjednik Gradskoga vijeća Miličić u svom govoru i osvrtu na proteklo razdoblje i rad toga vijeća napomenuo je kako za ovogodišnju svečanu sjednicu nije pristigao niti jedan prijedlog za dodjelu godišnje nagrade ili nagrade za životno djelo. Čestitao je umirovljenom hvarskom biskupu Slobodanu Štambuku na nagradi za životno djelo koju mu je uručio splitsko-dalmatinski župan na prigodnom programu u petak, 28. rujna, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Prigodnu riječ uputili su zatim hvarski gradonačelnik, splitsko-dalmatinski župan i izaslanik predsjednika Vlade RH. U glazbenome programu nastupila je muška klapa Galešnik.

Ključne riječi:
biskup Palić Hvar