Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Petanjak uputio čestitku imenovanom varaždinskom biskupu Radošu

Krk (IKA)

Krčki biskup Ivica Petanjak uputio je čestitku imenovanom varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu

„Razveselila me vijest da te je 1. kolovoza 2019. godine papa Franjo imenovao novim varaždinskim biskupom.

U posljednje vrijeme, tvoj domaći nadbiskup Đuro nešto često objavljuje biskupska imenovanja. Počeo je tako sa mnom u Osijeku prije pet godina, pa nedavno u Đakovu imenovanjem mons. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom, a danas i tvojim imenovanjem.

Zovemo se subraćom, a to i jesmo po svetom krštenju, ali i po svetom Redu biskupstva. Pa u duhu kršćanske ljubavi i bratstva, dragi biskupe Bože čestitam ti na ovom koraku i na ovom imenovanju. Budimo jedan drugome pomoć i duhovna pratnja, kako bi biskupsku službu vršili u ljubavi i svetosti za sve ljude u povjerenim nam biskupijama.

Tvoja nova, Varaždinska biskupija prostor je širokog pastoralnog djelovanja, identiteta, tradicije i bogate kulture. Vjerujem da ćeš poput tvoga prethodnika mons. Josipa Mrzljaka koji je svojim geslom „Činiti dobro“ obilježio dvadeset godina postojanja Varaždinske biskupije i time zahvalio Bogu na plodovima i radu tolikih svećenika i redovnika; uvesti povjerenu ti Crkvu varaždinsku u sljedeći veliki jubilej. Godine koje su pred tobom neka ti budu blagoslovljene i ispunjene nebeskom snagom i milošću.

U misli mi dolaze riječi sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju se 100. obljetnicu smrti spremamo proslaviti: ‘Najočitiji znak, da stojiš pod posebnim vodstvom Božje providnosti i da te je Bog izabrao za nešto posebno jest, kad ti se ništa ne dogodi prema tvojoj ćudi, nego sve protiv, tako da dođe svuda u sukob priroda s milošću, prirodna sklonost ili ćud s natprirodnim znanjem’. Stoga hrabro i s povjerenjem u providnost milosrdnog Oca.

Dragi subrate Bože, u svoje ime te uime svih svećenika, redovnika, redovnica i bogoslova Krčke biskupije čestitam Tebi i tvojoj obitelji. Na poseban način čestitam i tvojoj krčkoj obitelji, tvojoj sestri u Krku kod koje rado navraćaš, te si uvijek dionik naših slavlja. Živio!“, istaknuo je u čestitki biskup Petanjak.