Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Pozaić slavio misu zahvalnicu za plodove zemlje u Zaboku

Zabok (IKA)

U župi svete Jelene Križarice u Zaboku u nedjelju 3. studenoga misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić u zajedništvu sa župnikom Marijanom Culjkom. Na misi su sudjelovali brojni vjernici, udruga lovaca koja je proslavljala svog zaštitnika, a svi zajedno su svojom molitvom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju.

U homiliji je biskup Pozaić istaknuo kako je zahvalnost znak plemenite duše. Molitva zahvale je najuzvišenija vrsta molitve. Tako se i u grčkom jeziku za misu kaže ‘euharistija’ – a što znači djelo zahvaljivanja Bogu, pojasnio je biskup. Mi to kod svake mise činimo, ponavljamo, ali ne svraćamo na to pozornost. Tako kod pretvorbe govorimo: ‘On uze kruh, tebi zahvali, razlomi i dade učenicima… Isto tako pošto večeraše, uze kalež, ponovno ti zahvali i dade učenicima…’ Po tom obilježju i cijela se misa naziva ‘zahvaljivanje – euharistija’. Zahvaljujemo za dar Isusa Spasitelja, za Kruha života od Posljednje večere, za dar otkupljenja na Križu i po Isusovu uskrsnuću. Bogu zahvaljujemo svaki dan za neizrecivo mnoštvo darova, pa i križeva, od ustajanja pa do lijeganja, prije posla, tijekom posla i po završetku posla, kad oremo i sijemo, kad žanjemo i slavimo, i u radosti uspjeha, ali i kad drugima darujemo, rekao je mons. Pozaić.

Obraćajući se lovcima, koji su slavili zaštitnika sv. Huberta, biskup je istaknuo da je Zemlja zajednički dom za sve stvoreno: ljude, životinje, i sve oko nas. Tu upoznajemo miline Božjeg stvarateljskog djela, nebrojene biljke i životinje na kopnu i u moru, one u divljini, i one oko kuće, i posebno vjernog prijatelja, peseka, rekao je mons. Pozaić.

Možda ponekad i pomislimo, što bi bilo vrlo lijepo, da je i samo naše postojanje, naš život i rad, naša obitelj, ljubav i radost, sreća života – jedan veliki Božji dar. Što sam ja drugo nego zbîr – pušlec –  Božjih darova, primijetio je biskup. Zahvaljivanje je životni i nužni dio našeg odnosa s Bogom. Naš temeljni odnos prema Bogu neka, dakle, bude odnos zahvalnosti. Zato danas molimo: Bože, daj mi srce zahvalno, istaknuo je biskup Pozaić.Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su ovogodišnji krizmanici prinoseći kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove.
Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve.
Mons. Pozaiću je uime župe zahvalio župnik Culjak te mu uručio prigodni dar koji će ga prisjećati na dolazak u Zabok, licitarsko srce u znaku biskupovog grba i župne crkve Sv. Jelene Križarice, a kojeg je izradila Mateja Lesičar.