Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš predvodio Vazmeno bdjenje u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Obrede Vazmenog bdjenja u varaždinskoj katedrali na Veliku u subotu, 8. travnja predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s umirovljenim biskupom Josipom Mrzljakom, kanonicima Stolnog kaptola, svećenicima središnjih biskupijskih ustanova te umirovljenim svećenicima iz svećeničkog doma.

Obredi su počeli blagoslovom ognja ispred katedrale. Uslijedilo je paljenje uskrsne svijeće koja je u procesiji unesena u katedralu, a s koje su vjernici zapalili svoje svijeće.

Vazmeni hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je vlč. Marko Domiter. Nakon Službe svjetla uslijedio je drugi dio Vazmenog bdjenja – Služba riječi. Nakon starozavjetnih tekstova uz zvuk orgulja i zvonjavu zvona svečano je otpjevana Slava, pročitan je odlomak iz Poslanice Rimljanima te svečano otpjevan poklik Aleluja i naviješteno evanđelje.

Biskup Radoš u homiliji se osvrnuo na svjetlo s početka obreda Velike subote koje je povezao sa starozavjetnim čitanjima, odnosno s Knjigom Postanka i prvim svjetlom – stvaranjem. Potom se spomenuo i starozavjetnih pisaca i kratko ih protumačio.

„Nakon stvaranja, čovjek odlazi od Boga. Ali, Bog nije izgubio uho za čovjekov vapaj. Ima ruku ispruženu nad čovjekom jer je dijete i ne može ići sam. Ide kroz pustinju, kroz teške krajeve. Čuli smo u čitanju kako Mojsije dvaput pruža ruku. To je Božja ruka koja čovjeku pokazuje svoju blizinu, snagu, služenje i ljubav. Bog želi čovjeku pokazati koliko mu je stalo do njega, želi mu se upisati u srce, i to prvi i najdublje. On je izvor ljubavi. On voli svoj narod, prati ga, svjetlo je na njegovom životnom putu“, rekao je biskup.

„Pjevanjem Slave naša katedrala zasjala je punim sjajem, a kako čujemo u evanđelju, žene će nam dočarati to svjetlo punog sjaja. Marija Magdalena ima iskustvo svjetla u života, Isus je bio njezina svjetiljka. Njemu je dala svoje suze, pomast za noge. Stajala je do njegovih nogu pod križem i plakala. I ona s još jednom Marijom odlazi na grob. Ne znamo o kojoj je Mariji riječ. Zašto to ne bi bila ona Marija iz Betanije, Lazarova sestra? I ona je bila kraj Isusovih nogu. Dala je sebe za Isusa jer je znala da se Isus daje svima, u potpunosti“, pojasnio je.

„Došli smo danas ovdje da nam anđeo, baš kao i ženama, kaže da Krist nije u grobu, da je živ. On je živ u riječi koja nam govori, u kruhu koji nam se daje, u životu koji nam se nudi. Želimo osjetiti da je Isus živ, među nama, da je On naš Bog koji nam uzima kameno srce i stavlja nam srce ljubljeno od Boga i koje po Bogu druge ljubi.

Neka kroz radost i poseban miris našega življenja drugi osjete da smo susreli Boga, da smo apostoli poslani Njega navijestiti“, istaknuo je mons. Radoš.

Nakon homilije uslijedila je Krsna služba, treći dio vazmenog bdjenja, u kojoj su vjernici obnovili svoja krsna obećanja. Potom je biskup blagoslovio vodu i poškropio vjernike na spomen krštenja. Kao posljednji dio Vazmenog bdjenja uslijedila je Euharistijska služba.

Na kraju mise biskup Radoš zahvalio je svima koji su sudjelovali i doprinijeli svečanosti slavlja. Čestitao je Uskrs suslavitelju mons. Mrzaljaku te ostalim svećenicima, bogoslovima i puku: „Želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs koji se događa onog časa kad susretnemo Gospodina. Vjerujem da smo ga večeras susreli. Ponesimo ga u svojoj duši i navijestimo jedni drugima.“