Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Regensburga o Katoličkoj Crkvi i Sinodalnom putu u Njemačkoj

Regensburg (IKA)

Biskup Regensburga u Njemačkoj Rudolf Voderholzer izjavio je kako se u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj vode „nepotrebne i nesretne rovovske borbe” u intervjuu za list „Katholische SonntagsZeitung für das Bistum Regensburg”.

Sukobljavanje u Crkvi „prečesto torpedira” uzajamno slušanje i osnaživanje, izjavio je biskup Voderholzer u intervjuuKatolicima u Njemačkoj, tvrdi, mora postati jasno da su u potpunoj manjini, a mogu djelovati uvjerljivo jedino držeći se apostolskog nauka i zajednice.

Biskup smatra da je „temeljni problem” tekućeg reformskog projekta „sinodalni put” u Crkvi u Njemačkoj „miješanje” suočavanja sa seksualnim zloporabama i crkveno-političkih tema. Sukobi što su pritom nastali „znatno su se zaoštrili”, tvrdi, nastavljajući da je pritom ugrožen cilj preispitivanja u interesu žrtava kao i napori u cilju obnove Crkve. Prema njegovim riječima, to je potvrdio i kurijski kardinal Marc Ouellet tijekom nedavnog boravka njemačkih biskupa u Rimu.

U povodu desete obljetnice svoga biskupskog ređenja, biskup Voderholzer osvrnuo se i na njegov osobni odnos prema skandalu sa seksualnim zlostavljanjima.

Od rođenja je, kaže, urastao u vjeru i u život Crkve. Ni u djetinjstvu ni kasnije kao sjemeništarac i svećenik nije došao u dodir ni s jednim slučajem seksualne zlouporabe ili fizičkog nasilja.

A onda u razgovoru sa žrtvama čujem da je bilo crkvenih mjesta koja su za djecu doslovce bila pakao na zemlji”. Slika što ju je dobio u tim razgovorima za njega je „duboko uznemirujuća”.

Za razliku od dojmova o stanju u Crkvi u Njemačkoj, biskup Voderholzer s optimizmom gleda na trenutačne globalne krize. „Ima mnogo ljudi na svijetu kojima mjerilo nije svijet, nego Bog. Stoga sam optimističan da će i u svijetu uvijek pobijediti dobro”, zaključio je.