Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio Misu Večere Gospodnje

Šibenik (IKA)

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 9. travnja u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa su koncelebrirali katedralni župnik don Krešimir Mateša, te biskupov tajnik i ekonom Šibenske biskupije don Roko Glasnović. Misa je slavljena bez sudjelovanja vjernika, a preko facebook profila Šibenske biskupije emitirana je uživo.

U homiliji biskup Rogić rekao je kako je Misa Večere Gospodnje večer memorije odnosno večer sjećanja i dubokog uživljavanja u otajstvo spasenja što ga Isus naviješta svojim učenicima koji su se oko njega okupili slaviti Pashu.

Istaknuo je kao su Izraelci blagovali žrtveno janje i bili spremni odazvati se Božjoj naredbi da krenu na put, u novi život po Savezu s Bogom, puni pouzdanja da će ih Bog voditi, štititi, održati i na koncu obećanom zemljom blagosloviti. „Ta večera ujedinila je njihove obitelji koje su slavile Boga, slavili su Božje djelovanje u povijesti njihova naroda. I prvih stoljeća Crkva, zajednica prvih Kristovih vjernika, slavila je Boga i okupljala se na euharistiju u kućama, u obitelji“, kazao je biskup koji je naglasio kako nas i ovo vrijeme kušnje koje proživljavamo vraća obitelji, da bude na okupu i zajedno moli, Boga slavi. Svaka vjernička obitelj posljednjih tjedana postala je Crkva u malom gdje se vjera živi, prenosi, Riječju Božjom hrani i zajedno moli, kazao je biskup Rogić.

Vjernike je pozvao da pronalaze znakove Božjeg djelovanja u životima. „Pronađimo one trenutke koji su izgledali nesavladivi, a prevladali smo ih milošću Božjom. Kao narod ne trebamo ići daleko u povijest, mada bi mogli navesti mnoge trenutke naše davne povijesti, sjetimo se samo da je naš narod, kao i mnogi drugi sačuvao svoju vjeru, pobožnosti, pjesme i molitve i u dugom razdoblju komunističke vlasti kada se vjera branila. Sjetimo se Domovinskog rata od samih početaka, straha i neizvjesnosti kroz koje smo prošli, slobodu ostvarili, porušeno izgradili, duhom se obnavljali i Bogu zahvaljivali. Neka bude večer memorije Božjih djela koja smo prepoznali onda kad su nevolje minule. Tada smo ustrajali u molitvama. Na to smo pozvani i danas“, pojasnio je mons. Rogić.

Isus u dvorani Posljednje večere učenicima pere noge. „Bira gestu služenja. Želi da to njegovim učenicima bude njegova posljednja misao, neka vrsta oporuke, najvažnije lekcije kako da se jedni prema drugima odnose. Ljubite jedni druge, pomažite jedni drugima, služite jedni drugima, tada će svi prepoznati da ste moji učenici. On kojemu je Otac sve predao i koji k njemu odlazi tu će poruku zapečatiti svojom smrću na križu“, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako sve to slavimo u euharistiji, nekrvnoj žrtvi Novoga saveza. Tu ljubav Božju i taj poziv na ljubav prema Bogu koja se već sada ostvaruje u ljubavi prema bratu čovjeku, prema onom najbližem pored sebe. On služenje pretvara u vrhunac dostojanstva i čovjekova ostvarenja jer ga slobodno izabire i daruje. Isus želi da čovjek tim putem služenja iz ljubavi ostvari sebe po slici služenja Kristova, rekao je biskup.

„Braćo i sestre, neka ovaj veliki četvrtak sve nas provede kroz dvoranu Posljednje večere da usvojimo Kristovu poruku i pretočimo je u život. Neka vremena koja dolaze, kad prođe ovo iskušenje pandemije, pokažu da smo novi ljudi u kojima tajna euharistije svakodnevno živi i donosi plodove – ‘Ovo činite meni na spomen!’“, zaključio je biskup Rogić.