Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio proslavu svetkovine Bogojavljenja u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u srijedu 6. siječnja. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić i katedralni župnik don Krešimir Mateša.

U homiliji biskup Tomislav Rogić kazao je kako na svetkovinu Bogojavljenja slavimo Božju objavu svim narodima svijeta, koju predstavljaju tri kralja – tri maga – zvjezdoznanca koji su tražili znak na nebu i proučavali starozavjetna proročanstva: kada se i gdje ima roditi Mesija – Krist – Božji pomazanik.

Ponekad nasjednemo zamamnim ponudama lažne sreće, kratkotrajne i prazne

“Mudraci su pratili zvijezdu koja ih je dovela do Betlehema. Ondje su pronašli obitelj: Mariju, Josipa i malog Isusa. Prinijeli su mu dare: zlato – tamjan i smirnu. Tim darovima svaki je od njih ispovjedio i svoju vjeru u Novorođenoga. Isus je za njih: kralj – Bog i pravi čovjek”, kazao je biskup Rogić.
Naglasio je kako je događaj Bogojavljenja toliko bremenit simbolikom i značenjima. Kazao je kako je čovjek tragač za srećom. Samo tu sreću kao da svatko traži na neki drugi način. Vidi u nečem drugom.

“Ponekad nasjednemo zamamnim ponudama lažne sreće. Kratkotrajne i prazne. Valja jasno vidjeti što nas istinski čini sretnima, iznad malih zadovoljstava. Čovjek želi biti ispunjen, zadovoljan, ostvaren u nekom djelu oko kojeg se trudio”, rekao je biskup.

Tri Kralja su nam primjer i putokaz

Poručio je kako čovjek želi nositi mir u srcu, a toliko je toga što unosi nemir. Od opasnosti za život, nesreća koje se događaju, svađa i razdora radi suprotstavljenih mišljenja koja su često plod ne prihvaćanja drugoga i drugačijega.
“Čovjek traga za istinskom ljubavi, voljeti i biti voljen, poštovan, vrednovan, koristan. U čovjeku i oko njega kao da traje vječna borba između sebičnosti i velikodušnosti. Čovjek se oduševljava onima koji su nešto postigli, ostvarili velike pobjede, učinili velika djela, prednjačili u dobroti i žrtvi”.

“Od dobrih uzora do krivih idola. Čovjek želi da njegov život ima smisao i jasan cilj prema kojem ide. Čovjeku ostaju pitanja na koja sam mora tražiti odgovor i opredijeliti se. Upravo u tim temeljnim pitanjima Tri Kralja su nam primjer i putokaz. Oni su Krista tražili, znakove Neba slijedili, odgovore pronašli i svoju vjeru u Isusa Krista ispovjedili” poručio je biskup Rogić u homiliji.