Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško: Hvala vam što čuvate osmijeh neba

Zagreb (IKA)

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, ustanova koja osposobljava djecu, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama za samostalniji život i rad kroz odgoj, obrazovanje i edukacijsku rehabilitaciju, proslavio je u petak 15. studenoga 25. obljetnicu obnove i posvete kapelice Anđela čuvara.

Misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u koncelebraciji sa svećenicima Velikogoričko-odranskoga dekanata.

Jedna je to od rijetkih državnih odgojno-obrazovnih ustanova koja u svojem sastavu ima kapelicu. Djecu i djelatnike posebno raduje što je obljetnica proslavljena u godini kad Centar obilježava 80. godina kontinuiranog rada, istaknula je ravnateljica Centra Nikolina Vučković Barišić.

“Kapelica Anđela čuvara oduvijek je u našem Centru. Krajem 19. stoljeća, u ovim prostorima gdje je današnji Centar, bila je bolnica sestara milosrdnica i u sklopu te bolnice na kraju grada bila je i kapelica. Tu su bolesnici imali okrjepu za dušu.  Kad je 1939. bolnica pretvorena u školu za djecu s posebnim potrebama kapelica je postala sastavni dio te škole. Nažalost, 1945. dolaskom nove vlasti kapelica je zatvorena i nije bila u funkciji do 1994. godine kad je obnovljena i posvećena. Od tada kapelica je svakodnevno otvorena. Naša vjeroučiteljica Ana svakodnevno s djecom ulazi u kapelicu. Ponekad djeca imaju  samo dio a ponekad i cijeli sat vjeronauka u kapelici i na tim satovima uče kako se ponašati u Crkvi i kako sudjelovati u liturgiji. Ponekad  djeca i sama, kad osjete potrebu za mirom i osamom, uđu u kapelicu i proborave neko vrijeme ondje kako bi se smirili i svoje emocije podijelili s Bogom. Danas je na ovoj obljetnici i mnogo uzvanika, to su ljudi koji prate naš Centar i sudjeluju u njegovom radu, tu su predstavnici cjelokupne lokalne zajednice, vrtića, škola, Doma zdravlja i  gradskih vlasti. Tu su i naši župnici s kojima rado surađujemo, jer naša djeca dolaze iz cijeloga Velikogoričko-odranskoga dekanata, a i šire, i primaju sve sakramente kao i sva ostala djeca. Prije 25 godina bio nam je biskup Marko Culej, a danas je ovo euharistijsko slavlje predslavio biskup Ivan Šaško”, rekla je ravnateljica.

Prije 25 godina, prigodom posvećenja kapelice, bio je uz biskupa Culeja prisutan vlč. Josip Ružman, donedavni župnik velikogoričke župe bl. Alojzija Stepinca, na području koje se Centar nalazi. I danas se rado odazvao na ovo slavlje.

“U ovom Domu osjećam se kao svoj na svome, kao član ove obitelji, i sretan sam što su me pozvali na slavlje. Živo mi je pred očima ono što se događalo prije 25 godina, kada se prijatelj ove župe biskup Marko Culej odazvao i došao blagosloviti kapelicu Anđela Čuvara. Tijekom dvadeset i pet godina, zahvaljujući odličnoj suradnji s ravnateljima i djelatnicima ove kuće, mi smo redovito ovdje slavili Anđele čuvare i zajedno nastojali pomoći ovoj djeci da se izgrade u dobre ljude, jer bez duhovnosti život nije potpun. Nikad se prije nisam susreo s djecom s posebnim potrebama i kad sam prije dvadeset i pet godina došao u Centar nisam znao što očekivati. I kad sam vidio tu otvorenost, tu ljubav i kad god sam tu dolazio, evo klinci sa svih strana i sad dolaze k meni, uhvate me za ruku i pitaju me gdje si…

Ti osobni kontakti u našim dolascima, ali isto tako i oproštajima, ostavili su na mene jako duboki trag”, istaknuo je vlč. Ružman.

U homiliji biskup Šaško obratio se okupljenoj djeci, djelatnicima i uzvanicima: “Prihvatili ste poziv, prihvatili ste da budete takav Centar, takvo središte i dom otkrivenja po ljubavi. Samo ljubav život daje i ujedno prima. Zato zahvaljujmo Gospodinu i za 25 i za 80 godina.

Ono što na kraju ostaje nisu tragovi ljudske veličine nego tragovi ljubavi koju primamo od Gospodina i dajemo drugima. Svaki osmijeh, svaki vaš susret koji je u poniznosti susret s drugima i vidi Boga u životu čovjeka, nosit će i dalje ovaj dom.

To je pokazalo da on preživljava različita ljudska nastojanja, a ono što ostaje pripada Bogu. Hvala vam što čuvate osmijeh neba, hvala vam što ovdje svatko može naći onaj prostor središta života, otkrivanje ljubavi koju nam je Bog zajamčio upravo po daru Isusa Krista.”

Tim misnim slavljem djelatnici i djeca zahvalili su Bogu i anđelima čuvarima na pomoći i zaštiti svakog dana tijekom proteklih godina djelovanja Centra, od dana obnove i blagoslova kapelice ratne 1994. godine.