Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško krstio peto dijete u obitelji Adamčuk

Zagreb (IKA)

U župnoj crkvi Sv. Pavla apostola u Retkovcu misno slavlje treće korizmene nedjelje, 20. ožujka predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u zajedništvu sa župnikom Vinkom Tomićem, i tom prigodom krstio maloga Leona, peto dijete u obitelji Adamčuk.

Na početku misnog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve okupljene, a na poseban način članove obitelji Adamčuk, prenoseći pritom kardinalove čestitke i molitve roditeljima Tomici i Petri, kao i njihovoj djeci.
Referirajući se na misna čitanja treće korizmene nedjelje mons. Šaško je istaknuo: „Obraćenje je zaokret koji zahvaća cijeli život. Ako ne dođe do toga zaokreta, toga obrata kormila na životnoj lađi, ona će udariti u hridi i potonuti. Pritom ne pomaže gledati tko je zao, a tko dobar, nego je u pitanju cijeli svijet koji treba promjenu smjera: u odnosima, u kulturi, u gospodarstvu i politici, u brizi za stvoreni svijet“.
Tumačeći Božju Riječ, biskup je dalje pojasnio: „Susret s Bogom uvijek mijenja; vodi prema obraćenju. Samo je čovjek sposoban za Božje poslanje. Obraćenje ne kaže samo: Da, vjerujem, nego: Da, pouzdajem se. Bog se predstavlja kao izvor života. No, Bog se ne predstavlja samo kao nedohvatljiv izvor života, jer na hebrejskome ‘Ja jesam’ znači puno više: ‘Ja sam s vama; pratim vas'”.
Zadnji dio svoga promišljanja, biskup Šaško posvetio je malenome Leonu, čije ime prevedeno na hrvatski znači – Lav. „Gledano u svjetlu povijesti spasenja, to ime povezujemo s Lavom koji je rođen iz plemena Judinoga, a to je Krist Gospodin. ‘Lav’ je pralik Krista Otkupitelja i njegova uskrsnuća. (…) Ta slika pobjede nad grijehom i smrću kristalno je jasna u samome krštenju. U njemu smo oslobođeni grijeha i rođeni na novi život“.
Zaključujući homiliju mons. Šaško zahvalio je obitelji Adamčuk za taj znak nade i pouzdanja koji je prisutan u njihovom djetetu, a riječi zahvale bile su upućene i župnoj zajednici koja taj isti dar života prihvaća, podupire, štiti i promiče.
Po završetku misnog slavlja, obitelj Adamčuk napravila je nekoliko zajedničkih fotografija s biskupom, koji im je potom uručio prigodan dar, izvijestili su iz retkovečke župe.