Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio proslavu svetkovine zaštitnika Župe sv. Nikole

Zagreb (IKA)

Zagrebačka Župa svetog Nikole biskupa (Stenjevec II) svake godine 6. prosinca svečano slavi svetkovinu zaštitnika župe.

Ovogodišnjoj proslavi prethodile su devetnica te trodnevnica, a nakon misnih slavlja molila se pobožnost svetom Nikoli. Svečano misno slavlje proslave župnog blagdana predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško uz koncelebraciju upravitelja župe vlč. Branimira Šarića i svećenika Kustošijanskoga dekanata. U homiliji mons. Šaško potaknuo je okupljenu vjerničku zajednicu na kulturu darivanja i života po uzoru na svetoga Nikolu, a na kraju misnog slavlje uime cijele župne zajednice zahvalu je izrekao vlč. Šarić.

U misi je sudjelovao veći broj župljana i hodočasnika. Pjevanje je predvodio župni zbor Župe svetog Nikole biskupa. Na samom početku misnog slavlja mons. Šaška pozdravila je sedmeročlana obitelj Gucek. Nakon mise održan je igrokaz za djecu koji su osmislili i proveli mladi Župe svetog Nikole, a sveti Nikola je podijelio svoj prisutnoj djeci prigodne darove.

Prvog dana trodnevne priprave nakon večernjeg misnog slavlja koje je predvodio vlč. Šarić održana je i smotra zborova. Čak 11 zborova iz različitih zagrebačkih župa pokazalo je svoje pjevačko umijeće i otpjevalo po jednu pjesmu. Mnoštvo vjernika okupilo se i s radošću podržalo sve pjevače i svirače koji su uložili velik trud i time značajno obogatili otvorenje trodnevne priprave.

U smotri su sudjelovali: zbor mladih Lukavci iz Župe sv. Luke evanđelista, zbor mladih Allegro iz Župe sv. Ivana Nepomuka, bivši zbor mladih Župe sv. Nikole biskupa, zbor Put k suncu iz Župe bl. Ivana Merza, zbor sv. Mikolaj iz Ukrajine, zbor studenata Arhitektonskog fakulteta Arhiton, dječji folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić, SKAC zbor iz Župe Presvetog Srca Isusova, zbor mladih Apostoli iz Župe Blažene Djevice Marije Kraljice apostola, Nadbiskupijski zbor mladih te zbor Mladih svetog Nikole iz istoimene župe. Svim sudionicima je po završetku uručena zahvalnica za sudjelovanje na smotri. Nakon smotre mladi su se zajedno družili i razmjenjivali iskustva u vjeronaučnoj dvorani.