Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Savino upozorio na trgovinu ljudima u Kalabriji

Cassano all\'Jonio (IKA)

Biskup Francesco Savino, ordinarij biskupije Cassano all'Jonio, u Kalabriji, nedavno je odgovornim ustanovama uputio otvoreno pismo u kojemu je zatražio održavanje okrugloga stola s ciljem pružanja pomoći ženama koje su na tom području prisiljene na prostituciju.

Riječ je o žrtvama zločinačkih organizacija i trgovine ljudima, koje u svako doba stoje uz državnu cestu i nude seksualne usluge. Žrtve su tog iskorištavanja dvostruko češće strankinje, upozorio je biskup Savino.

Dok, kao kršćanin i pastir naše lokalne Crkve, osuđujem druge oblike raširenih nezakonitih radnji, poput rada na crno, lihvarenja, izrabljivanja radnika, reketa, kockanja i bezgraničnog raspačavanja droge, ističem da postoji uska povezanost tih nezakonitih pojava i ‘ndranghete’ (kalabrijske mafije), stoji u pismu biskupa Savina koji se obratio i ženama, žrtvama trgovine ljudima, te podsjetio na spremnost kršćanske zajednice da onoj koja odluči pobjeći od zlostavljanja pomogne započeti težak, ali moguć put socijalne rehabilitacije.

U razgovoru za Vatikanski radio, biskup je napomenuo da kao pastir ne može šutjeti, te upozorio da bi svaka šutnja bila suradnja u krivičnom djelu. Moram također istaknuti da u mnogim pitanjima, uključujući prostituciju i trgovinu ljudima, zaista postoji tiho sudioništvo, kazao je biskup Savino i dodao: Budući da je pojava korupcije isprepletena s drugim nezakonitim radnjama, čak i trgovina ljudima, po mom mišljenju, nakon ozbiljnog i detaljnog proučavanja teritorija, postaje ključ za razumijevanje povezanosti zločinačke organizacije s prostitucijom.

Biskup je, osim toga, istaknuo da je Crkva spremna pružiti ruku u pratnji, emancipaciji i oslobađanju tih žena od ropstva te je otvorila centar i prihvatilište za žene koje žele pobjeći od nasilne vladavine organiziranoga kriminala. Napomenuo je da je, u suradnji s djelatnicima biskupijskoga Caritasa, posljednje dvije godine, u povodu Dana žena, prostitutkama dijelio papir s jednim svojim razmišljanjem i telefonskim brojem na koji se mogu javiti ukoliko žele pobjeći od svojih izrabljivača. Ove su im godine poklonili i prijevod Evanđelja te im se javila jedna žena koju je čitanje Evanđelja dovelo do spoznaje da Isus uistinu poštuje osobu i ženu kao takvu. Isus otkupljuje, Isus oslobađa i osigurava ti uvjete da započneš istinski put oslobođenja, rekao je biskup Savino, a izvijestio Vatican News.