Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Hanuke

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog uputio je prigodom blagdana Hanuke čestitku Dr. Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj te Lucianu Moši Preleviću, glavom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

„I reče Bog: ‘Neka bude svjetlost’! I bi svjetlost.“ (Post 1,3). Ovom jednostavnom tvrdnjom biblijski pisac obznanjuje silnu činjenicu da je svjetlost moćno Božje stvorenje, jače od mraka. Time je na svoj način naznačio i čovjekovu povijesnu dramu kao bića koje je pozvano biti svjetlost a trajno ugroženo mrakom. Blagdan Hanuke povezuje navedenu otajstvenost svjetla s događajem ponovne posvete jeruzalemskog Hrama nakon poganskog osvajanja, kada je iz malo ulja gorjelo svjetlo tijekom osam dana. Znakovita je i izazovna čudesna pobjeda svjetla nad mrakom u Hramu!

Od srca čestitam blagdan Hanuke Vama i svim članovima Vaše zajednice s iskrenom željom da moć kojom svjetlo pobjeđuje mrak zahvati baštinike Abrahamove vjere, zajedno s onima koji ovih dana slave blagdan Božića, prepoznajući u Isusu pobjednika svjetla života nad mrakom smrti, te po njihovu zauzimanju u hrvatskom društvu bude svjetlije“, navodi se u čestitci biskupa Škvorčevića.