Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević: Neka se za Božić nitko ne osjeti osamljenim i napuštenim

Požega (IKA)

U prigodi Nedjelje Caritasa požeški biskup Antun Škvorčević uputio je i ove godine vjernicima pismo pod naslovom „Što imaš da nisi primio?“ (1 Kor 4,7).

Biskup Škvorčević ističe da Nedjelja Caritasa, 16. prosinca potiče „da provjerimo kakvim se raspoloženjem srca pripravljamo za Božić, posvećujemo li dovoljnu kršćansku pažnju siromašnima, starijima, bolesnima i osamljenima u našim župama“. Biskup pojašnjava da valja trajno imati na umu izazovno pitanje sv. Pavla „Što imaš da nisi primio?“ i u skladu s njime oblikovati vlastito i zajedničko djelovanje. Podsjeća da je „Božji dar život u koji nas je on pozvao, plodna zemlja koja nam je dana na obrađivanje, materijalna dobra koja su nam na raspolaganju“. Kad u navedenoj svijesti stavimo bližnjega u središte svoje pozornosti, svjedočimo blizinu osamljenima i bolesnima, dijelimo dobra sa siromašnima, mi nasljedujemo samoga Boga koji je „bogat milosrđem“, sjedinjujemo se s Isusovom posvemašnjom darovanošću za nas, ispunjamo se smislom i radošću, pojašnjava mons. Škvorčević.

„Vjerujem da je marom karitativnih skupina župnih pastoralnih vijeća, od Međunarodnog dana siromaha, 18. studenoga, kako sam preporučio, već započelo predbožićno djelo služenja najmanjoj braći i sestrama među nama, te da je progovorilo naše suosjećajno srce, i pokrenule se ruke plemenitosti i dobrote. Zauzetijim njegovanjem kršćanske kulture služenja braći u nevolji izbjeći ćemo zamke potrošačkog društva, koje advent i Božić pretvara u vrijeme grozničavog trgovanja i zbrajanja zarade, ostavljajući čovjeka u nemoći vlastite osame i siromaštva srca“, ističe biskup.

Mons. Škvorčević poziva vjernike da u Nedjelju Caritasa mole za rast u dobroti, za suosjećajnost prema nevoljnima, da daruju novčani prilog za siromašne, te u svojoj sredini organizirano, uz pomoć karitativne skupine župnog pastoralnog vijeća, posjete one kojima je više od svega drugoga potrebna blizina i toplina ljudskog srca, da se nadolazećeg Božića nitko ne osjeti osamljenim i napuštenim.