Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pohodio prognaničko naselje Kovačevac

Kovačevac (IKA)

U pripravi za blagdan Sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, požeški biskup Antun Škvorčević, kao i prijašnjih godina, pohodio je 9. kolovoza prognaničko naselje Kovačevac pokraj Nove Gradiške, u koje su smješteni izbjeglice i prognanici iz vremena Domovinskog rata te druge osobe sa socijalnim problemima.

U razgovoru s prognanicima biskup je istaknuo kako im je došao posvjedočiti da nisu zaboravljeni niti duhovno napušteni. Spomenuo je da sv. Lovro, iako je davno živio, ostaje primjer kako i u najtežim situacijama čovjek treba ostati vjeran Bogu. Stoga ih je potaknuo da se ne zapuste u duhovnom smislu, nego nastoje oko vjernosti Bogu.

Biskup se zanimao potom za njihovu trenutačnu životnu situaciju i na koji način se nose s nemalim nevoljama. Nazočni su prikazali poteškoće s kojima se susreću i izrazili zahvalnost biskupu što ih ne zaboravlja. Potom im je biskup kazao kako će i ove godine na slavlju u Požegi prigodom svetkovine sv. Lovre uključiti i njih u molitvu. Zatim su zajedno uputili Bogu molitvu za sve sadašnje stanovnike prognaničkog naselja u Kovačevcu, kao i za one koji su odselili iz njega te za one koji su preminuli. Na kraju susreta biskup je na sve zazvao Božji blagoslov. Potom je svakom pojedinom prognaniku uručen novčani prilog Požeške biskupije.

Biskup je bio u pratnji župnika Maria Sanića, župnog vikara novogradiške Župe Bezgrešnog Začeća BDM Marka Dušaka te tajnika Mateja Silukovića.