Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pohodio župu Lonja pogođenu potresom

Zagreb (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je u ponedjeljak, 4. siječnja župu Duha Svetoga u Lonji, koja se nalazi na lijevoj obali Save blizu Siska, upravno pod gradom Siskom, a crkveno pripada Požeškoj biskupiji.

U biskupovoj pratnji iz Ureda za gradnju i kulturna dobra Požeške biskupije bio je Ivica Žuljević i tajnik Matej Siluković. Mjesto Lonja nastradalo je minulih dana u potresu, čiji je epicentar bio u petrinjskom kraju. Najveća oštećenja ima građevinski vrlo skladna, a opremom lijepa župna crkva Duha Svetoga iz 19. stoljeća, zaštićeni spomenik kulture, koja još nije ozbiljnije izliječila rane zadobivene u Domovinskom ratu, kada je uz oštećenja arhitekture, stradao i dio njezina vrijedna inventara. Pred crkvom biskupa su dočekale članice Župnog ekonomskog vijeća Marica Nekić i Marica Ružička-Župančić, sakristanka Ankica Nikolić te Ljubica Špoljar i Barica Sertić, a pridružio im se i župnik Pejo Oršolić koji je ovoga dana u Lonji blagoslivljao domove. Izvijestili su biskupa kako kuće u Lonji nisu značajnije nastradale, osobito drvena tradicijska arhitektura, koja se pokazala otpornom u podrhtavanju pokrenutu potresom, ali da su na crkvi vidljive njegove posljedice.

Razgledavajući unutrašnjost crkve, biskup se već po naslagama žbuke na njezinu podu mogao uvjeriti kako je potres uzrokovao ozbiljna oštećenja. Otpala žbuka sa svodova crkve i njezinih zidova otkrila je napuknuća, napose na središnjoj bočnoj lađi i iznad pjevališta, gdje su se na više mjesta otvorile i rupe, te postoji ozbiljna opasnost urušavanja svodova, što je obustavilo liturgijska okupljanja i samo čišćenje crkve. Biskup je istaknuo kako je važno da stručnjaci prvo pregledaju spomenuto sakralno zdanje kako bi se utvrdilo njegovo statičko stanje. Prijavom oštećenja mjerodavnim tijelima u Sisku, popraćenom fotografskom dokumentacijom, učinjen je prvi korak u tom pogledu. Zaključeno je da će se Ured za gradnju i kulturna dobra Požeške biskupije pobrinuti za izradu dokumentacije sadašnjeg stanja i projekt obnove te će u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku postupno poduzimati potrebne radnje da se navedeno sakralno zdanje spasi od propadanja. Sve će ovisiti o novčanim sredstvima, čiji će dio nastojati pribaviti Požeška biskupija, a očekuje se pomoć iz državnih i drugih fondova namijenjenih obnovi razorenih zdanja u Domovinskom ratu i sadašnjem potresu.

Biskup se s okupljenim vjernicima na kraju pomolio za sve one koji su poginuli ili nastradali u potresu te zamolio Božji blagoslov za župljane Župe Lonja i njihova nastojanja u obnovi župne crkve. Zahvalio je nazočnima za brižnost koju očituju prema svojoj župnoj crkvi i sve što poduzimaju u njezinu redovitom održavanju te sudjelovanju na svetim slavljima.