Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević potaknuo mlade da budu suradnici Božjeg projekta o čovjeku

Požega (IKA)

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM, 8. prosinca, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali u Požegi.

Koncelebrirali su svećenici na službi u župi sv. Terezije Avilske, djelatni u središnjim biskupijskim ustanovama te svećenici koji su iz 14 župa Požeške biskupije dopratili mlade na program malonogometne lige. Na početku misnog slavlja biskup je pozdravio sve nazočne, napose 150 mladih nogometaša, koji su se okupili u katedrali da bi misnim slavljem započeli nogometno natjecanje. Rekao je da se na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM slavi pobjeda nad zlom i smrću koju je Bog u Isusu Kristu ostvario za ljude, a u koju je na poseban način uključena Isusova Majka već od svog začeća.

Mons. Škvorčević poručio je mladim nogometašima da nastojeći oko pobjede u nogometnim utakmicama, ne zaborave kako je od toga mnogo važnija pobjeda koju je nad zlom i smrću i za njih ostvario Isus Krist.

U homiliji biskup je mladima govorio o ljudskoj slobodi, pitanju podrijetla zla, sposobnosti razlikovanja dobra od zla i opredjeljivanja za ono što čovjeka potvrđuje u njegovu dostojanstvu. Božja riječ naviještena u čitanjima svetkovine Bezgrešne daje odgovor na navedena pitanja. Na temelju prvog čitanja iz Knjige postanka, u kojem sveti pisac utvrđuje postojanje Zloga, koji u liku zmije nagovara prve ljude da se opredijele za zlo, biskup je mladima protumačio stvarnost iskonskoga ili istočnoga grijeha, ranjenost zlom u kojoj se svi rađaju. No, upozorio je mlade da na sličan način Zli pristupa i njihovoj slobodi, te im prikazuje zlo poželjnim i nagovara ih da se osobno opredijele za zlo, pokušava ih uvući u svoj projekt razorenog čovjeka. Podsjetio je da je Bog praroditeljima obznanio svoj naum kako će po Sinu jedne žene zmiji satrti glavu, te pobijediti Zloga a čovjeku omogućiti da bude uspješno biće. Kazao je kako anđeo u pročitanom ulomku evanđelja Mariju naziva milosti punom, proglašava da je Gospodin s njome, te je tako predstavlja oslobođenom od rane iskonskog grijeha već u njezinu začeću, osposobljenu da bude majka Sina Božjega po tijelu, koji će svojom mukom, smrću i uskrsnućem slomiti moć zla i pobijediti smrt i čijom je zaslugom ona unaprijed bila dionica toga stanja. Dok su Adam i Eva prevareni zavodljivošću Zloga postali dionici njegova nauma o razorenom čovjeku, Marija je svojom poslušnom suradnjom poslužila Božjem uspješnom projektu o čovjeku u Isusu Kristu.

Biskup je, tumačeći drugo čitanje, kazao kako apostol Pavao piše Efežanima „što nam se u Isusu Kristu dogodilo i što smo postali: U njem nas je Bog blagoslovio svakim zemaljskim i nebeskim blagoslovom, izabrao da budemo njegovi sinovi i kćeri a Isusova braća i sestre, odredio da u njegovoj ljubavi budemo pobjednici nad smrću“. Pozvao je mlade da se ne prepuste razornoj inerciji zla i postanu gubitnici, nego da u suradnji s Isusom Kristom budu suradnici Božjeg projekta o čovjeku, da u molitvi i misi budu trajno ispunjeni snagom Duha Svetoga te se slobodnim opredjeljenjem za dobro svrstaju na Božju pobjedničku stranu. Kazao je kako svećenici u svom poslanju služe tom Božjem projektu o čovjeku po Isusovoj pobjedi nad smrću, te je pozvao nazočne mlade da provjere u svom srcu zove li ih Bog da krenu putem svećeništva. Poželio im je da budu pobjednici u sportskim natjecanjima, a još više da budu suradnici u Božjem pobjedničkom projektu o čovjeku.

Na kraju misnog slavlja biskup je podsjetio mlade da je sv. Terezija Avilska, pozorno osluškujući govor svoga srca, zaključila „da je našem srcu samo Bog dostatan“, te ih je pozvao da uskliknu njezinim riječima: „Samo je Bog dostatan”. Potaknuo ih je da svojim ponašanjem na utakmicama posvjedoče kako u sportu žele časno biti pobjednici, kloneći se neprimjerenih riječi i ponašanja.