Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pozvao na popisivanje vrijednih knjiga u biskupiji

Požega (IKA)

U nastojanju za očuvanjem i promicanjem crkvene kulturne baštine, požeški biskup Antun Škvorčević pozvao je župnike u Požeškoj biskupiji da popišu povijesne knjige od 16. do 19. stoljeća koje se nalaze u župnim domovima. Biskupov poziv prenosimo u cijelosti.

Poštovana braćo župnici!

Od uspostave Požeške biskupije bio sam svjestan koliko je, nakon teških povijesnih stradanja sve do Domovinskog rata, važno među ostalim posvetiti pozornost sakralnoj, arhivskoj i knjiškoj baštini u našim župama, koja je spašena od uništenja te se nalazi u župnim kućama i drugim župnim prostorima, nerijetko u neprikladnim uvjetima. Pritom su me pokretale Isusove riječi: „Skupite preostale ulomke da ništa ne propadne!“ (Iv 6,12).

Zahvaljujem vam što ste svojom suradnjom omogućili da sukladno crkvenim propisima, a odlukom Prezbiterskog vijeća, dosad prikupimo sakralnu baštinu – slike, kipove, kaleže, liturgijsko odijelo i druge predmete – te ih smjestimo u Dijecezanski muzej, gdje se prikladno čuvaju i obnavljaju kao svjedoci nastojanja hrvatskog čovjeka oko uzdizanja duše Bogu i njegove duhovne izgradnje tijekom više stoljeća. Jednako tako od srca vam zahvaljujem za trud koji ste uložili da iz naših župa prikupimo ono što još nije propalo i što se našlo u župnim kućama od arhivske građe te je smjestimo u Povijesni arhiv u Biskupskom domu u Požegi.

Ako se i ubuduće pronađu sakralni i arhivski predmeti u župama, smjestit ćemo ih u biskupijski muzej ili arhiv. Pred nama je još jedan važan projekt: u određenom broju župnih domova nalaze se dijelovi povijesnih knjižnica s tiskanom i rukopisnom baštinom od 16. do 19. stoljeća. To su stare knjige i rukopisi, koji ne služe ni svećenicima ni vjernicima te su nerijetko smješteni u neprikladne prostore iz kojih na različite načine nestaju ili propadaju. Dužnost nam je sve ono što se sačuvalo od takvih knjiga spasiti od daljnjeg nestajanja, jer i one svjedoče o služenju Crkve čovjeku na našim prostorima nakon oslobođenja od Osmanlija.

U tom smislu, pozivam sve župnike da tijekom trenutačnog ograničenja svoga djelovanja zbog ugroze koronavirusom, kad imaju nešto više vremena, sa suradnicima organiziraju – uz pridržavanje mjera opreza od zaraze –  popis navedenih knjiga koje se nalazi možda razbacane u pojedinim dijelovima župne kuće ili su izvan nje. Radi se o knjigama i rukopisima iz 16., 17., 18., i cijelog 19. stoljeća koje su rariteti ili imaju povijesnu vrijednost. Popis treba izraditi na računalu, upisujući pod tekućim brojevima naslov svake knjige i godinu njezina izdanja te zalijepiti na vanjsku stražnju koricu knjige broj pod kojim je uvedena u popis. Župnik će potom cjelovit popis knjiga pojedine župe u elektroničkom obliku dostaviti Biskupskom ordinarijatu u Požegi, koji će odrediti način na koji će se knjižna građa kao vlasništvo pojedine župe smjestiti u prostore biskupijske Povijesne knjižnice na daljnju obradu i čuvanje. Zacijelo je navedenu zadaću moguće izvršiti u roku od mjesec dana.

Zahvaljujem vam za razumijevanje i suradnju u tako važnom projektu, te vas sve od srca i s poštovanjem u Gospodinu pozdravljam, stoji u pozivu požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.