Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pozvao na slavlje preuzimanja svetih ulja u požeškoj katedrali

Požega (IKA)

Biskup Antun Škvorčević uputio je Poziv dekanima na slavlje preuzimanja svetih ulja u požeškoj katedrali koje će se održati 30. svibnja prije svetkovine Duhova.

“Obustava okupljanja vjernika u crkvama zbog opasnosti zaraze koronavirusom spriječila je svećenike naše mjesne Crkve da minuloga Velikog četvrtka sudjeluju na slavlju posvete ulja u požeškoj katedrali i da ih dekanatski predstavnici preuzmu za župe.

Nakon omogućenog ponovnog okupljanja u crkvama i slavljenja svetih sakramenata, svetkovina Pedesetnice – Duhova, kada započinjemo s ovogodišnjim slavljima svete potvrde prigoda je da sveta ulja prime sve župe naše biskupije. Ulja su sakramentalna materija te je njihovo preuzimanje u tradiciji Crkve bilo svjedočenje eklezijalnog zajedništva i ona zaslužuju posebnu pozornost, dostojan pristup i čuvanje. Ovime u tom smislu pozivam sve dekane Požeške biskupije na slavlje preuzimanja svetih ulja za župe njihovih dekanata, koje će se održati u požeškoj katedrali u subotu pred svetkovinu Pedesetnice, 30. svibnja u 10 sati.

Na slavlju će sudjelovati i članovi Stolnog kaptola, kojima je povjereno ovogodišnje predvođenje svete krizme u pojedinim župama prema objavljenom rasporedu te će i oni preuzeti sveto ulje.

Svi sudionici navedenog slavlja u katedrali trebaju biti odjeveni u talar, roketu i štolu bijele boje. Dekani će ponijeti dovoljno veliku i prikladnu posudu za katekumensko ulje, a drugu za bolesničko ulje, kako bi ih po mogućnosti još istoga dana u dovoljnoj količini mogli podijelili župama svoga dekanata, da ih župnici na svetkovinu Duhova svečano unesu u župne crkve i vjernicima protumače njihovo značenje u smislu Isusove riječi: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza!“ (Lk 4,18). Župnici su dužni preuzeti novoposvećena ulja i upotrebljavati ih za svete sakramente, a stara zapaliti. Čuvat će ih na dostojnom mjestu u posebnim posudicama za to predviđenima.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu”, stoji u pozivu biskupa Antuna Škvorčevića.