Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio gradonačelnicu Novske

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 5. listopada  gradonačelnicu Grada Novske Mariju Kušmiš.

Na susretu su sudjelovali i predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević te ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslav Juraković. Biskup je i tom prigodom čestitao gradonačelnici na povjerenju koje su joj iskazali građani, birajući je nedavno na navedenu službu, nakon odlaska Marina Piletića na mjesto ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Poželio joj je Božji blagoslov u služenju općem dobru žitelja Novske.

Biskup i gradonačelnica razmotrili su nekoliko pitanja vezanih za suradnju između grada Novske i biskupije, napose na području odgoja i obrazovanja. Ona se očituje i na taj način da Katolička škola u Novskoj djeluje u prostorima Grada a gradski Dječji vrtić u prostorima Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Sugovornici su se zauzeli da se ta suradnja nastavi i u budućnosti.

Gradonačelnica Kušmiš sudjelovala je u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi na konferenciji održanoj prigodom početka ostvarivanja projekta „Ready-STEM-Grow“, čiji je nositelj Požeška biskupija. Projekt ima za cilj jačanje kompetencija učitelja i učenika u katoličkim osnovnim školama u Požegi, Virovitici i Novskoj u STEM području kroz provođenje stručnih radionica, uz podršku partnera iz Norveške te stvaranje tri specijalizirane STEM učionice i opremanje školskih prostora STEM opremom. Vrijednost projekta je 7.340.276,41 kuna (974.739,58 eura), a provodit će se 18 mjeseci u navedenim katoličkim školama. Uz početne ideje proizašle iz spomenutih škola, projekt je osmislila i izradila Razvojna agencija Grada Novske – NORA, koja je ujedno suradnik i partner na projektu.