Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio Milosrdnu braću

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 12. studenoga generalnog savjetnika fra Josea Augusta Gaspara Louroa, vizitatora Lombardo-venetske provincije Milosrdne braće kojoj pripada i zajednica na Strmcu nedaleko Nove Gradiške i tamošnja Bolnica sv. Rafel.

U vizitatorovoj pratnji bio je fra Giancarlo Lapić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice; fra Salvino Zanon, tajnik vizitacije i prior zajednice na Strmcu fra Giovanni Giemula.

Biskup Škvorčević je istaknuo značenje djelovanja jedine katoličke bolnice u Hrvatskoj upravo  u Požeškoj biskupiji, gdje su brojni ranjeni ljudi zbog nedavnoga rata i drugih nevolja kojima bolnica pruža zdravstvene usluge, zauzimajući se za cjelovito liječenje bolesnika. Takvom pristupu pripada i prikladna pastoralna skrb u koju je uključen Ivica Razumović, svećenik Požeške biskupije.

Vizitator fra Jose Augusto izrazio je zadovoljstvo s onim što je vidio u bolnici, napose s radom njezina vodstva i djelatnika te s pristupom pacijentima. Razgovarali su među ostalim i o nekim otvorenim pitanjima bolnice, među kojima je definiranje njezina statusa s Ministarstvom zdravstva, o modelu njezina financiranja, te unaprjeđenju bolničkog dušobrižništva povezanog s karizmom Bolničkoga reda milosrdne braće.

Biskup je istaknuo kako je o spomenutim pitanjima potrebno razgovarati na razini Biskupske komisije HBK za odnos s državom kao sastavnim dijelom provedbe ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, pri čemu treba imati puno strpljivosti jer se radi o jedinoj katoličkoj bolnici kod nas te nitko nema dovoljno znanja ili iskustva o navedenim pitanjima. Izrazio je zahvalnost Lombardo-venetskoj provinciji za djelovanje braće u Požeškoj biskupiji te za potporu koju pruža Bolnici na Strmcu.