Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio vodstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je 24. studenoga u Biskupskom domu u Požegi novoizabranu upravu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu dekana dr. Vladimira Dugalića i prodekanicu za nastavu i studente dr. s. Silvanu Fužinato te prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju i rektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu dr. Stjepana Radića.

Dekan dr. Dugalić upoznao je biskupa s nastojanjima spomenute visokoškolske crkvene ustanove da uskladi svoj status sa zahtjevima Kongregacije za katolički odgoj te zakonima Republike Hrvatske, predstavivši modele po kojima bi se organizirao studij teologije za svećeničke kandidate i za one koji bi se njome znanstveno bavili te studij za vjeroučitelje i druge potrebne struke, uključujući i mogućnost dvopredmetnog studija.

Novi rektor Bogoslovnog sjemeništa dr. Radić prikazao je biskupu koncept po kojem bi se ostvarivala snažnija povezanost između Sjemeništa i Fakulteta te uključivanje bogoslova u pastoralno iskustvo u župama.

Biskup je upoznao đakovačke profesore s funkcioniranjem Kolegija u kojem se nalaze aspiranti za svećeništvo. Istaknuo je da je Požeška biskupija suvlasnica Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te se ondje nalaze njezini bogoslovi, a da kandidati za vjeroučitelje većinom studiraju na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Zahvalio je vodstvu Fakulteta za sve što nastoji činiti za dobrobit i požeških studenata, i izrazio potporu Požeške biskupije za ostvarenje prijedloga koji otvaraju nove mogućnosti na toj visokoškolskoj ustanovi, imajući na umu njezinu važnost za crkveni identitet na prostorima istočne Hrvatske.