Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević zahvalio roditeljima Soukup za njihovo služenje životu i hrvatskoj budućnosti

Velika (IKA )

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju 18. studenoga u župnoj crkvi Sv. Augustina Biskupa u Velikoj misno slavlje tijekom kojeg je krstio dječaka Mateja, peto dijete Tomislava i Ivane Soukup iz Trenkova.

Uvodeći u misno slavlje biskup je čestitao roditeljima Tomislavu i Ivani na petom djetetu u obitelji, te im je zahvalio za njihovo služenje životu i hrvatskoj budućnosti. Rekao je nazočnima da se tu nedjelju obilježava Dan siromašnih, koji je prošle godine pokrenuo papa Franjo, „želeći nas time podsjetiti kako među nama ima onih kojima je uz materijalnu pomoć još potrebnija naša blizina i toplina srca“ te ih je pozvao da siromasima učine neko dobro djelo i da u skladu s Pismom koje je uputio vjernicima Požeške biskupije do nedjelje Caritasa, napose u došašću posvete posebnu pozornost osamljenim i siromašnim osobama. Budući se taj dan obilježavala obljetnica stradanja Vukovara, biskup je vjernike potaknuo da u svoje molitve uključe „sve one koji su se žrtvom svog života ugradili u našu slobodu i dostojanstvo“.

U homiliji biskup je rekao da se upravo vratio iz Rima s pohoda »Ad limina apostolorum« tijekom kojeg je imao prigode susresti se sa Svetim Ocem i čelnicima pojedinih ustanova Svete Stolice te zajedno s drugim biskupima razgovarati o određenim pastoralnim pitanjima koja se odnose na život Crkve u Hrvatskoj. Zahvalio je župljanima župe sv. Augustina Biskupa u Velikoj za njihov doprinos vjerskom životu u Požeškoj biskupiji.

Govoreći o Isusovu pozivu na budnost, biskup je rekao kako se ona sastoji u povjerenju u Boga, u pozornosti za njegovo djelo spasenja, „traženje smisla života u onome što Bog čini za nas“. Govoreći o različitim razinama vjerničke budnosti, biskup je istaknuo kako se ona odnosi i na brak te se ostvaruje uzajamnom vjernošću i opredjeljenjem za život po Božjem naumu. Biskup je zahvalio obitelji Soukup što je rođenjem petog djeteta posvjedočila budnost na najvišoj razini postojanja, a to je ljubav i prihvaćanje novog života. Ustvrdio je „da nam takve budnosti najviše treba u Hrvatskoj, u kojoj se trenutačno više umire, nego što se rađa“. Pozvao je nazočne da na različitim razinama posvjedoče budnost ljubavi iz koje se rađa Božji svijet.

Završavajući misno slavlje, biskup je supružnicima Soukup čestitao krsno preporođenje njihova petog djeteta. Zahvalio je nazočnim roditeljima koji su s malom djecom na rukama sudjelovali na misnom slavlju. Izrazio je osobitu radost što su brojna djeca kao ministranti posvjedočila da žele biti blizu Isusu Kristu. Zahvalio je veličkim vjernicima za sve što u suradnji sa župnikom čine da njihova župa bude živi Isusov organizam. Nakon mise biskup se susreo sa članovima obitelji Soukup, zanimao se za njihov obiteljski život, djeci je uručio darove, a roditeljima novčani prilog.