Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja predvodio misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega u Poreču

Poreč (IKA)

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjeg, 31. ožujka, u porečkoj je stolnoj crkvi predvodio porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Misu je slavio uz koncelebraciju kancelara biskupije preč. Sergija Jelenića, župnika katedralne župe vlč. Mladena Pranjića te župnog vikara katedralne župe vlč. Boška Čatlaka. Pri oltaru je posluživao đakon Tobija Matijević.

Riječ dobrodošlice i pozdrava okupljenom mnoštvu te predstavnicima civilnih vlasti na početku je uputio katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić. Pozdrave je uputio biskupu Štironji, gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću, zamjeniku gradonačelnika Eliju Štifaniću, predsjedniku gradskog vijeća Zoranu Rabaru te ostalim nazočnim gradskim vijećnicima. Pozdrave je uputio i slušateljima radijskih postaja koje su prenosile to misno slavlje. Uskrsne čestitke izrekao je također na albanskom te talijanskom jeziku.

Evanđelje je pjevajući navijestio đakon Tobija Matijević.

Na početku svoje propovijedi biskup Štironja je pozdravio sve nazočne kao i one do kojih dopire svečano uskrsno bogoslužje putem radio valova. Posebno je pozdravio bolesnike, ostarjele, nemoćne, i sve one koji zbog opravdanih razloga ne mogu sudjelovati u svečanim uskrsnim slavljima. Ujedno je zahvalio svim medijskim kućama, agencijama i svim medijskim djelatnicima koji su u službi onima koji žele čuti vjerske sadržaje.

Temeljeći dio svoje propovijedi na liturgijskom čitanju iz Djela apostolskih, propovjednik je govorio o Petrovoj katehezi u kući Kornelija, u Cezareji, naglasivši da je na toga rimskog satnika djelovala ne samo okrutna muka i smrt razapinjanjem, nego ponajprije Isusova poniznost, strpljivost, dobrota, ljubav, praštanje, osobito one riječi na križu: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“.

Govoreći o Korneliju kao poganinu koji se otvorio vjeri u Krista Isusa, biskup je pozvao vjernike kršćane da budu dobri i plemeniti prema svima a osobito onima koji drugačije misle i vjeruju. „Primjer Kornelija govori nam da među onima koji nisu kršćani ima dobrih ljudi, ljudi otvorenih Božjoj riječi i sadržajima Kristova nauka. Zato je velika odgovornost na nama vjernicima da budemo poput svoga Učitelja koji je strpljivo svjedočio milosrdnu ljubav Božju prema svakomu čovjeku“.

Biskup Štironja je komentirajući evanđeoski tekst naglasio dvije „posebno zanimljive točke“. Prvo, ubrus kojim je bila povijena Isusova glava nije bio bačen, nego lijepo složen. „Ova informacija upućuje da tijelo nije ukradeno. U slučaju krađe ništa se ne ostavlja složeno i spremljeno nego je sve razbacano. Složeni ubrus upućuje da se dogodilo nešto planirano, nešto lijepo. Drugo, evanđelist kaže da onaj drugi učenik, pusti Petra, kao starijega i onoga kojega je Isus izabrao da bude prvi. Taj drugi učenik vidje i povjerova“.

Biskup je govorio o važnosti svjedočanstava koji potvrđuju Isusovo uskrsnuće među kojima je prazan grob, izravni svjedoci Isusova uskrsnuća, Pisma koja najavljuju i poslije svjedoče o Isusovu uskrsnuću. Sve nam se to nudi kao potpora da rastemo u svojoj vjeri te i sami postanemo svjedoci Kristova uskrsnuća, da poput onoga drugoga učenika vidimo i povjerujemo.

Čestitajući Uskrs svima prisutnima, biskup je pozvao na molitvu da „nam Uskrsli Gospodin podari obilje mira, uskrsne vjere i nade u bolje sutra”.

Na kraju mise župnik Pranjić je najavio da će svakog dana prije večernje mise biti molitva pobožnosti devetnice Božjemu milosrđu uoči nedjelje Božjega milosrđa koju Crkva slavi na Mali Uskrs. Najavio je i tradicionalnu večernju misu na Uskrsni ponedjeljak u crkvi Gospe od brda (Madonna del Monte). Zahvalio je svim župnim suradnicima koji su uložili trud u skladno odvijanje liturgija Velikog tjedna te svetkovine Uskrsa. Na kraju je izmoljena molitva za svećenička i redovnička zvanja te za obitelji, koja se od svetkovine sv. Josipa, na poziv biskupa ordinarija, svakodnevno moli u svim crkvama Porečke i Pulske biskupije.

Misu je glazbeno animirao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Sandra Cerovca.