Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stojanov primio zamjenika državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Skoplje (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov primio je 22. siječnja u biskupskoj rezidenciji u Skoplju zamjenika državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Darija Magdića i savjetnika s posebnim položajem za pitanje hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milana Bošnjaka.

Biskup Stojanov osvrnuo se na jednodnevnu konferenciju koja je održana 21. siječnja u Skoplju o temi „Status i položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji“ te izrazio radost zbog konstruktivnosti i sudjelovanja mnogih institucija i članova s nadom da će održana konferencija donijeti plodove. Zahvalio je državnom uredu za financijsku pomoć glede obnove u župi Bitola, kao i zahvalnost da na samom početku predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije premijer Andrej Plenković podiže svoj glas za Makedoniju i hrabri je na putu njenih pristupnih pregovora.

Sugovornici su se također osvrnuli na život i djelovanja hrvatske zajednice te je biskup Stojanov istaknuo dobru suradnju s veleposlanstvom Republike Hrvatske i sadašnjom veleposlanicom Nives Tiganj. Osvrnuli su se i na događaj dolaska pape Franje 7. svibnja 2019. u Makedoniju i tom prigodom dolaska mnogih hodočasnika iz Hrvatske.

U znak zahvalnosti za posjet biskup Stojanov darovao je gostima monografiju apostolskog pohoda pape Franje Bugarskoj i Makedoniji u izdanju Apostolske nuncijature. Nakon susreta s biskupom gosti su u pratnji skopskog župnika don Davora Topića razgledali katedralu Presvetog Srca Isusova i Spomen-kuću Majke Terezije u Skoplju.