Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina završio pohod Oceaniji u Brisbaneu i Perthu

Brisbane/Perth (IKA)

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić pohod hrvatskim katolicima u Oceaniji završili su posjetom hrvatskim katoličkim centrima u Brisbaneu i Perthu.

Biskup Svalina predslavio je 19. studenog misno slavlje u HKC Brisbane, na kojemu je 26 krizmanika iz Brisbanea i s Gold Coasta primilo sakrament potvrde. Zajedno s tristotinjak vjernika suslavili su voditelj Centra fra Davor Dominović, bosanski franjevac i delegat Hrvatske inozemne pastve za Oceaniju i ravnatelj Markić.

Kako je u tijeku obnova unutrašnjosti crkve u sklopu Centra, misno slavlje bilo je na vanjskom oltaru ispred kuće pod šatorom. U svojoj homiliji biskup Svalina pozvao je i ohrabrio krizmanike, njihove roditelje te sve nazočne da ne zaborave svoje hrvatske i katoličke korijene te da u onoj mjeri u kojoj je to moguće to prenose i očuvaju kod svoje djece. Pozvao je sve prisutne da budu hrabri svjedoci poput tolikih mučenika kao što su bili i srijemski mučenici.

Na koncu slavlja biskup je čestitao krizmanicima te im podijelio uspomene na dan krizme kao i križiće koje će nositi oko vrata.

Nakon kraćeg zadržavanja sa slavljenicima i njihovim obiteljima, biskup Svalina i ravnatelj Markić odletjeli su za Perth gdje su u nedjelju, 20. studenoga, slavili misu s vjernicima HKC Perth i voditeljem vlč. Nikolom Čabrajom, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije.

U Perthu je 18 krizmanika i 6 prvopričesnika primilo sakramente. Oni su polaznici i Hrvatske etničke škole koja djeluje pri Centru.

Biskup Svalina je u homiliji potaknuo sudionike slavlja da u prepoznavanju potreba bližnjih zauzeto kršćanski žive kako bi stekli najveću nagradu, život vječni u kraljevstvu nebeskom.

U Perthu i u Brisbaneu zahvalio je vjernicima na velikoj pomoći upućenoj postradalima u nedavnim potresima u Domovini te ih ukratko upoznao s poviješću i aktualnim izazovima Srijemske biskupije koju predvodi.

Ravnatelj Markić je na kraju slavlja u ime svih prisutnih čestitao biskupu Svalini prvu obljetnicu biskupskog ređenja, koje je po rukama kardinala Gallaghera primio prošle godine u Srijemskoj Mitrovici upravo na svetkovinu Krista Kralja.

U ponedjeljak, 21. studenoga biskup Svalina i ravnatelj Markić su zajedno s voditeljem Čabrajom posjetili Generalni konzulat Republike Hrvatske u Perthu te se susreli s generalnim konzulom Zoranom Šangutom i konzulom Ivorom Čondićem, a susretu je bio nazočan i predsjednik Zapadnoaustralsko-hrvatske gospodarske komore i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Luka Jurčević.

Time je završio program gotovo jednomjesečnog pohoda Australiji i Novom Zelandu, a pohod jednog od hrvatskih biskupa planira se ponovno za tri godine.