Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Kladnjice (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu crkvu sv. Filipa i Jakova u Župi Imena Isusova (Čvrljevo), u Kladnjicama.

Na svetkovinu sv. Filipa i Jakova koja se u župi Čvrljevo slavi 1. svibnja, mons. Rogić je predslavio svečano misno slavlje tijekom kojega je, uz blagoslov crkve, podijelio i sakrament potvrde.

U propovijedi je biskup istaknuo da slave vrle muževe sv. Filipa i Jakova, njihove nebeske zaštitnike, Isusove apostole, stupove prve Crkve i svjedoke na čijoj vjeri Crkva živi do danas. „Tko su oni zapravo bili? Filip, jedan od prvih Isusovih učenika. Evanđelje ga spominje kao revnog učenika, od samih početaka on poziva druge da idu za Isusom. Po naravi ljubopitljiv, znatiželjan, otvoren i iskren, traga za Bogom, želi ga upoznati, želi dobiti odgovor na životna pitanja. Mogli bismo ga okarakterizirati kao Bogotražitelja. Onaj koji čezne i žudi upoznati Božje tajne, želi se s Bogom susresti i Bogu se predati. Evanđelje ga predstavlja i kao onoga koji poslije tolikih Isusovih riječi i djela još uvijek ne razumije što to Isus od njih traži.

Jakov, bratić Gospodinov, sin Alfejev, napisao je jednu poslanicu i bio prvi poglavar Jeruzalemske Crkve. Mnoge Židove obratio je Evanđeljem da povjeruju u Krista. Iz poslanice se vidi njegov odlučni karakter: ‚Ali netko će reći: Ti imaš vjeru, ali ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću ti pokazati  svoju vjeru djelima.‘ (Jak 2,18). Čovjek se pred Bogom opravdava vjerom i djelima koja iz vjere u Boga proizlaze. Ova crkva svjedoči vašu vjeru koju ste htjeli potvrditi uređivanjem ovoga Božjega hrama“, poručio je.

Objasnio je da „riječ potvrda znači da će biti potvrđena vjera koja je primljena na krštenju, a sada krizmanik sam potvrđuje da želi nastaviti tim putem. To što sada ovim činom potvrđuješ, znači da odlučuješ i izabireš hodati za Kristom, a na tom putu će te tvoji podržati, to znači ta desna ruka na desnom ramenu. Primit ćeš sedam darova Duha Svetoga i sve će to biti sadržano u znaku kapljice ulja vidljivu u znaku križa nanesenom na čelo. Koža upija. Na taj način se događa ono nevidljivo: mudrost, razum, savjet, jakost, pobožnost, znanje i strah Božji su darovi Duha Svetoga. Oni bivaju posađeni, posijani u dušu krizmanika, kao sadnice, a ne gotovi proizvod, koje treba njegovati da postanu životna navigacija. Ulje u svakodnevnom životu značilo je hranu, svjetlo, lijek… Sva ta simbolika sada se pretače u sakrament sv. krizme da darovi Duha Svetoga u krizmanici budu duhovna hrana, ona nutarnja snaga, svjetlo i lijek u vječnost“, naglasio je.

Nakon krizme uslijedio je blagoslov novoga križa, kaleža i plitice.

Euharistiju su suslavili župnik fra Ante Jurić Talaja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja u Splitu fra Josip Cvitković, unešićki župnik fra Jozo Jukić i umirovljeni svećenik fra Ante Jurić.

Na kraju je župnik fra Ante zahvalio biskupu, darovavši mu župni list „Pet zvonika“ (posljednjih pet brojeva), a krizmanica je u svoje i u ime svih župljana biskupu uručila cvijeće.

U proslavi su sudjelovali i članovi KUD-a Srce Zagore.