Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić na Božić slavio misu u Zatvoru u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Na Božić ujutro 25. prosinca dubrovački biskup Mate Uzinić pohodio je Zatvor u Dubrovniku te sa štićenicima i osobljem slavio misu.

S biskupom je koncelebrirao zatvorski kapelan o. Vinko Maslać, a biskup je misu namijenio za zatvorenike i njihove nakane. Zatvorenici su na misi pjevali božićne pjesme te i na taj način radost Božića unijeli u svoje živote. Ravnatelj zatvora Zlatko Karačić zahvalio je biskupu na dolasku i biskupijskom Caritasu na podrški u organizaciji susreta.

U propovijedi se biskup uvodno osvrnuo na evanđeoski događaj dolaska carinika i farizeja u hram i njihovo ponašanje pred Bogom. Onaj koji je otišao opravdan jest onaj koji se kajao. Kazao je kako bi volio da se svi sudionici na ovoj misi u zatvoru radije prepoznaju među onima ‘straga’, jer se na takvim zabačenim i odbačenim mjestima, kao što je bio Betlehem, kao što je u društvu zatvor, utjelovljuje Bog.

Iz Pavlove poslanice Titu biskup je naglasio rečenicu „da nas Bog ne spasi po djelima što ih mi u pravednosti učinismo, nego po svom milosrđu“. Božić nije „priča“ o čovjekovim uspjesima i njegovom uzdizanju k Bogu, Božić je „priča“ o Božjem silasku čovjeku, istaknuo je biskup. Nadalje je citirao jedan spis iz 3. stoljeća nadahnut Isusovim životom u kojem se Isusu u usta stavlja rečenica: „Postao sam malen da bih vas svojom malenošću uzdigao k nebeskim visinama. Ponijet ću vas na svojim ramenima“. To se želi reći u Božiću, ustvrdio je biskup. Bog je postao malen da ga se ne bojimo, kako je rekao i pokojni sarajevski nadbiskup Josip Stadler, nego da ga ljubimo, te da on nas može ljubiti. On nije došao da bi nas kaznio, on nije hard disk koji pamti naše pogreške, što spominje i papa Franjo mladima. Bog je milosrdni otac koji nam oprašta, brat koji nam prilazi, koji nas traži, svakoga od nas, ne da nas kazni i strpa u zatvor, to je naša ljudska logika, nego da nas zagrli, spasi, ponese na svojim ramenima, objasnio je biskup Uzinić poruku Božića. „Kad o Božiću govorimo – to je Božić“.

Sa zatvorenicima je biskup podijelio i dvije misli iz pisma pape Franje „Admirabile signum“ u kojem Papa razmišlja o otajstvu jaslica, a to su slika zvjezdanog neba i tamne noći te gradnja jaslica od raznih odbačenih predmeta. Protumačio je da se Bog utjelovio u našu tamu. Svatko od ljudi ima trenutke tame, a Bog poručuje da je on i u tim trenucima blizu čovjeku, da se utjelovljuje i u tu situaciju kad se osoba u njoj nađe. „Bog želi ući i u te naše ruševine, naše zatvore, da bi nas spasio. To nije ljudska logika, to je Božja logika. Važno je to povjerovati“, poručio je biskup.

Također je važno ne razmišljati o Božiću samo kao o događaju Božjeg utjelovljenja prije dvije tisuće godina jer je tim utjelovljenjem vrijeme prestalo biti kronos i postalo je kairos. To znači da je svako vrijeme nakon tog događaja vrijeme u kojem Bog dolazi svakom čovjeku ako se mu se otvori i stavi na raspolaganje, bez obzira u kojoj se situaciji nalazi.

Jedni drugima moramo biti poticaj na to, poručio je dubrovački biskup. Ne smijemo jedni druge obeshrabrivati, odbacivati, osuđivati nego trebamo poput pastira reći jedni drugima: Hajdemo do Betlehema, pogledajmo što se to dogodilo, događaj koji nam obznani Gospodin.

Ključne riječi:
biskup Mate Uzinić Božić zatvor