Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić na čestitanju Ramazanskog bajrama: Vjera upućuje vjernike da u drugima vide braću i sestre

Dubrovnik (IKA)

U povodu Ramazanskog bajrama 4. lipnja u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Dubrovniku priređeno je primanje za predstavnike društveno-političkoga, vjerskog, kulturno-prosvjetnog i općenito javnog života Dubrovnika.

Dobrodošlicu gostima izrazili su dubrovački imam Salkan ef. Herić i predsjednik Islamske zajednice Dubrovnik Fehim Vukotić.

Vukotić je uz ostalo kazao kako ih čini sretnima što blagdanske radosti dijele s prijateljima. „Duh zajedničkog života u različitosti živi na ovim prostorima i u ovom prelijepom gradu. Različitost je Božja volja jer da je on htio i želio drugačije svi bi bili jedno i različitosti ne bi postojale“, kazao je. Naveo je primjer iftara održanog ove godine u londonskoj katedrali kada je londonski biskup rekao da su se tu okupili kako bi se radovali onome što imaju zajedničko, ali i slavili različitosti. Spomenuo je i specifične potrebe Islamske zajednice u Dubrovniku za islamskim centrom, o čemu se u javnosti već ranije govorilo i pisalo, te istaknuo kako Islamska zajednica sve što radi želi raditi u skladu sa zakonom.

Efendija Herić je istaknuo kako radost blagdana žele podijeliti sa svim sugrađanima. Podsjetio je na ramazanski post koji je završio i nakon kojeg dolazi trodnevno bajramsko slavlje. Dugi ramazanski dani posta razvili su kod nas suosjećanje prema svima u potrebi, noćna bdjenja učvrstila su nas na ustrajavanju na Božjem putu, kazao je efendija te dodao: „Ramazan je u nama, nadamo se, poništio sve slabosti duše i sve duhovne bolesti koje negiraju pravu vjeru i moralnu praksu“. Ta ramazanska škola razvila je kod vjernika neprolazne vrijednosti bez kojih život nema smisla, a sve bolesti duše nestale su pred snagom posta. Ako nisu, uzalud smo postili, dodao je. Naglasio je kako Bog gleda ono što je u srcu čovjeka te istaknuo važnost gradnje međusobnog povjerenja. Spomenuo je i „Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot“ koju su 4. veljače u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Tayyib, ocjenjujući to povijesnim korakom u međusobnim odnosima, ali i za cijelo čovječanstvo.

S prigodnim čestitkama domaćinima su se obratili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, uime gradonačelnika Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, dubrovački biskup Mate Uzinić te dubrovački protojerej-stavrofor Stevan Kovačević.

Župan Dobroslavić čestitao je Bajram domaćinima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti te naglasio kako su ponosni dobrim odnosima među vjerskim zajednicama u županiji. Pohvalio je i dobar običaj čestitanja glavnih blagdana u svakoj vjerskoj zajednici na kojoj se okupe predstavnici javnog života.

Zamjenica gradonačelnika Tokić istaknula je kako ovakvi susreti uz blagdane pokazuju primjer zajednice koja poštuje multikulturalnost, a što može biti primjer i drugima, te čestitala blagdan.

Biskup Uzinić izrazio je radost zbog susreta te čestitao blagdan. Spomenuo je i Deklaraciju o ljudskom bratstvu, citirajući njezin uvodni dio u kojem se kaže da vjera upućuje vjernika „da u drugom vidi brata i sestru koju treba poduprijeti i voljeti“. Vjerom u Boga vjernik je pozvan izraziti svoje ljudsko bratstvo čuvajući stvoreno i cijeli svemir, čuvajući svaku osobu, posebice najpotrebnije i najsiromašnije. Dodao je kako mu se čini da je Bajram upravo to, „prepoznavanje Boga i stavljanje njemu na raspolaganje, a u drugomu prepoznavanje brata kojemu sam pozvan postati bližnji“. Ramazanski post sam po sebi ne bi imao smisla ako ne bi vjernike usmjerio na ovo. Prepoznati u drugima brata i sestru uključuje sve ljude, i žive i mrtve, te i pripadnike drugih vjerskih zajednica, ustvrdio je biskup. „Želim vjerovati da u islamskoj zajednici u Dubrovniku to uključuje i nas katolike. A sa svoje strane doista želim da ono naše ‘prepoznati u drugome brata, bližnjega’ – kojem sam potreban iskazati ljubav, a u kojem sam u skladu s 25. poglavljem Matejevog evanđelja pozvan prepoznati Boga kojemu trebam pomoći – uključuje uz ostale prepoznavanje članova vaše zajednice“, istaknuo je biskup. Izrazio je nadu da će proslava ovog blagdana „pomoći da svi postajemo sve više braća i sestre, i u skladu s Poveljom, graditelji sveopćeg bratstva na putu mira i ljubavi“.

Biskup je također primijetio da to što su Deklaraciju spomenuli i efendija i on znači da na neki način plodove te deklaracije žele unijeti u život svojih zajednica i u međusobne odnose, a efendija Herić je preporučio svima da pročitaju tu Povelju.

Protojerej Kovačević čestitao je efendiji Bajram, najradosniji blagdan, želeći da se ova radost produlji na cijelu godinu i još dalje te poželio svima svako dobro.

Okupljene na čestitanju domaćini su počastili tradicionalnim jelima među kojima i baklavom. Uz biskupa susretu je nazočio i biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.