Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Biskup Uzinić u Domu umirovljenika

Dubrovnik (IKA)

Na treću nedjelju došašća koja se još zove „Radujte se“ dubrovački biskup Mate Uzinić posjetio je korisnike i osoblje Doma umirovljenika Dubrovnik i s njima slavio euharistiju. Koncelebrirao je duhovnik doma don Ivan Penava.

Usporedivši razdoblja čovjekovog života s četiri adventske svijeće biskup Uzinić je u propovijedi ustvrdio da se životni period starijih osoba može usporediti s četvrtom svijećom koja najkraće gorjeti jer život u toj dobi brzo prolazi. Dok u prvom razdoblju života sam život nam najsporije prolazi, u starijoj dobi on prolazi brzo. Uz to nosi sa sobom nosi bolest, osamljenost, osjećaj ostavljenosti.

Govoreći o čitanju proroka Sofonija biskup je rekao kako prorok svoju poruku radosti govori iz situacije rušenja, beznađa, u kojoj ništa nije kako treba biti, u kojoj kao da ništa nema dobro i kao da nema nikakve nade. Slično govori i psalmist. Dok sv. Pavao Filipljanima u njihovoj situaciji u kojoj se nazire progonstvo ali i iz svoje vlastite situacije zatvorenosti, iz gotovo posljednjeg razdoblja svoga života, također poručuje vjernicima da se raduju. Svi oni su, kao i korisnici doma, u situaciji te ‘četvrte svijeće’. Što tu može biti razlog za radost?, upitao se biskup.

„Razlog za radost je Gospodin“, istaknuo je te to potkrijepio mislima iz misnim čitanja aktualiziravši: „Moj život nije lagan, boli me, ostavljen sam, ne mogu, najradije bih bio negdje drugdje. Ali sam tu gdje jesam. Zašto ću se radovati? Gospodin je moja snaga, Gospodin je moja pjesma.“

Gospodin je blizu, to je razlog za radost, nastavio je biskup. Nije ova situacija takva da mogu prepoznati Božju prisutnost iako je Gospodin prisutan u mojoj bolesti, nemoći, ostavljenosti, ali mogu reći da je Gospodin blizu. To nas ispunja nadom i mijenja našu situaciju kao što je mijenjalo i situacije drugih.

Na nedjelju „Radujte se“ biskup je naglasio važnost radosti kod kršćana. Kršćani ne mogu ne biti radosni jer je Gospodin razlog za njihovu radost. Kako omogućiti Gospodinu da nas učini radosnim?, upitao se te dodao kako nije stvar u tom što ću ja učiniti nego u onome što je Bog učinio. „Ono što mi trebamo učiniti jest samo dopustiti Gospodinu koji dolazi da može zahvatiti u naš život. Dopustiti njegovoj logici da nas dotakne i u situaciji ‘četvrte svijeće’, prihvaćajući sebe i druge.“

Nedjelja radosti nas na najbolji način priprema za paljenje četvrte svijeće, kazao je biskup i potaknuo okupljene da se zajedno sa sv. Ivanom Krstiteljem zapitaju: što mi je činiti? Poželio je svima blagoslovljen nastavak došašća koje ulazi u svoju završnu fazu, u devetnicu Božiću, te sretan i blagoslovljen Božić i novu godinu.

Svim majkama i bakama na misi u Domu umirovljenika dubrovački biskup također je čestitao materice koje se danas slave rekavši kako to nije bez razloga. Napomenuo je i kako je ova nedjelja u Hrvatskoj i Nedjelja Caritasa. „Ova nedjelja govori o Božjoj ljubavi, o Bogu koji se daje. Najbolje pokazuje i osobinu majki. Majka je ona koja daje, koja se daje, u plodu koji će se roditi, ali se daje i u životu toga ploda. Vama majkama i bakama, koje ste se dale i koje nam na taj način predočujete otajstvo Božjeg davanja, neka je sretan današnji dan, neka su sretne materice.“