Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin pohodio župu Monoštor

Monoštor (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin na Prvu korizmenu nedjelju, 6. ožujka, pohodio je Župu sv. Petra i Pavla u Monoštoru.

Biskup Večerin je u župnoj crkvi predslavio svetu liturgiju u zajedništvu sa savjetnikom i dekanom preč. Željkom Šipekom, župnikom vlč. Draženom Dulićem, te uz asistenciju domaćega stalnog đakona Stipana Periškića.

„Tri napasti iz današnjeg Evanđelja pokazuju tri puta koja svijet uvijek predlaže, obećavajući velike uspjehe: pohlepu za posjedovanjem – imati, imati i samo imati, ljudsku slavu i instrumentaliziranje Boga. To su tri puta koja nas vode u propast. Pohlepa za posjedovanjem uvijek je put podmukle đavolske logike. On polazi od naravne i opravdane potrebe za hranom, životom, ostvarenjem i srećom, da bi nas naveo da vjerujemo da je sve to moguće bez Boga, štoviše, protiv Njega. No Isus se usprotivio govoreći: ‚Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu.‘ Prisjećajući se dugog putovanja izabranog naroda kroz pustinju, Isus ističe da se želi s punim povjerenjem prepustiti Očevoj providnosti koja se uvijek brine o svojoj djeci“, kazao je u homiliji biskup Večerin.

„Čovjek može izgubiti sve svoje osobno dostojanstvo, dopustiti da ga idoli novca, uspjeha i moći pokvare samo da bi postigao vlastito samoostvarenje. Nakon toga može uživati u opijenosti ispraznom radosti koja ubrzo nestaje“, dodao je govoreći o drugoj napasti.

„To nas dovodi do toga da se šepurimo poput pauna, to je ispraznost, ali to nestaje. Zato je Isus odgovorio: ‚Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!‘ A zatim treća napast: instrumentaliziranje Boga za vlastitu korist. Đavlu koji ga je, citirajući Pisma, pozvao da traži od Boga očigledno čudo, Isus se ponovno suprotstavio čvrstom odlukom da ostane ponizan i s povjerenjem u Oca: ‚Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!‘ (r. 12). I tako je odbacio možda najpodmukliju napast, a ta je da ‚pridobije Boga na našu stranu‘, tražeći od njega milosti koje zapravo služe zadovoljenju naše oholosti.“

„To su putovi koji nam se nude s iluzijom da tako možemo postići uspjeh i sreću. No, u stvarnosti nemaju nikakve veze s Božjim načinom djelovanja; štoviše, odjeljuju nas od Njega, jer su đavolsko djelo. Suočavajući se osobno s tim napastima, Isus tri puta pobjeđuje napast da bi potpuno prionuo uz Očev naum. Pokazao nam je sredstva i načine za to: duhovni život, vjera u Boga i sigurnost Njegove ljubavi, sigurnost da nas Bog ljubi, koji je Otac, i s tom sigurnošću pobijedit ćemo svaku napast“, dodao je mons. Večerin.

„Odgovarajući napasniku Isus ne ulazi u dijalog s njim, nego mu odgovara samo Božjom riječi. To nas uči da se s đavlom ne dijalogizira, ne smije se voditi dijalog, nego mu treba samo odgovoriti Božjom riječi. Iskoristimo, stoga, korizmu kao povlašteno vrijeme da se pročistimo i iskusimo utješnu Božju prisutnost u našemu životu“, zaključio je biskup.

Liturgijsko pjevanje predvodila je ženska pjevačka sukupina “Kraljice Bodroga”. Prikazne darove prinijele su djevojke u narodnim nošnjama šokačkih Hrvata.

Nakon mise biskup se susreo s članovima župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, u okviru Sinodskog hoda, a govorio im je o važnosti vjernika laika u životu župe.