Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Vidović pohodio Župu Uznesenja Marijina u Sutivanu

Sutivan (IKA)

Hvarski biskup Ranko Vidović pohodio je u subotu 27. travnja Župu Uznesenja Marijina u Sutivanu na Braču.

Biskup Vidović slavio je misu u župnoj crkvi u zajedništvu s domaćim župnikom Jakšom Rubinićem. Na misi su posluživali đakoni Hvarske biskupije Domagoj Babić i Tonči Prugo.

Pozdravljajući okupljene vjernike u crkvi Uznesenja Marijina, mons. Vidović izrazio je radost zbog  zajedničkoga slavljenja euharistije. Naglasio je i sudjelovanje đakona Hvarske biskupije u misnome slavlju, napomenuvši da će 25. svibnja biti zaređeni za dijecezanske svećenike u hvarskoj katedrali. „Dva đakona Hvarske biskupije su dvije mladice, dva znaka života naše Crkve, naše biskupije“, rekao je mons. Vidović. Potaknuo je vjernike da otvorena srca slave euharistiju.

U homiliji je biskup Vidović razložio vjernicima otajstvo Presvetoga Trojstva, rekavši da se radi o prvoj i temeljnoj istini vjere. „Bog Otac nam se očitovao kao Stvoritelj i Uzdržavatelj svega, kao Otac svih ljudi. Bog Sin očitovao se kao naš Spasitelj i Otkupitelj. Vrhunac njegove otkupiteljske misije bila je muka, smrt i uskrsnuće. Otkupio nas je svojim sebedarjem. Uoči svoje muke i smrti Isus naviješta dolazak Duha Svetoga, treće božanske osobe. Dolazak Duha Svetoga je najizvrsniji dar. Duh Sveti je zajedništvo Oca i Sina, ljubav kojom se međusobno ljube. Isus kaže: ‘Ja i otac jedno smo. Tko je vidio mene, vidio je i Oca.’ To zajedništvo, tu ljubav, žele unijeti u srce svakoga od nas. Samo po sili i snazi Duha Svetoga možemo ući u zajedništvo s Presvetim Trojstvom“, protumačio je vjernicima hvarski biskup.

Govoreći o plodovima Duha Svetoga, naglasio da čovjek u svome životu treba biti prepoznat po plodovima. „Nisam čovjek zato što idem na dvije noge nego po posebnim darovima. Što će biti smokva ako ne rađa smokvu“, rekao je biskup. Ukazao je pritom na prve apostole i njihov život prije i poslije događaja Pedesetnice. „Tko su bili apostoli prije događaja Duhova? Sjetite se samo Petra. ‘Život ću svoj dati za tebe.’ Dok se Isus nalazi u agoniji prije svoje muke i smrti, Petar spava. Petar taji Isusa pred sluškinjom. ‘Ti si jedan od njegovih učenika.’ Apostoli su obećavali brda i doline. Ništa. Kad su primili dar Duha Svetoga, Isus ih šalje i oni idu po svemu svijetu i naviještaju evanđelje, uz mnoge nevolje i protivljenja. Jednom su, svjedoče nam Djela apostolska, doveli apostole pred velikoga svećenika koji ih je dao išibati. Nitko i ništa nije moglo spriječiti apostole da naviještaju Radosnu vijest po cijelome svijetu. Na kraju su svi svoje svjedočenje zapečatili svojom krvlju, dali su svoj život za Isusa Krista“, poručio je mons. Vidović.

Potaknuo je vjernike da se otvore Duhu Svetome koji mijenja život i prepuste njegovu vodstvu. Posebno je ohrabrio mlade da se u životu oslone na snagu Duha Svetoga. Tijekom misnoga slavlja, biskup Vidović podijelio je sakrament potvrde ovogodišnjim pripravnicima iz te bračke župe.

Prije odlaska u Sutivan, hvarski biskup pohodio je obližnju Župu Pohođenja Blažene Djevice Marije u Mircima.