Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Živković kritizirao društvena zastranjenja i tobožnje političke rasprave

Željezno (IKA)

Željezanski biskup Egidije Živković kritizirao je u propovijedi na Veliku Gospu, koju je biskupija objavila u četvrtak 17. kolovoza, brojna politička i društvena zastranjenja suprotstavljajući im kršćansku poruku, prenosi Kathpress.

Suvremenome čovjeku sve više nedostaje povezanost s Bogom i otvorenost za duhovno, a posljedice toga su sekularizacija i sve veća sirovost u međusobnim odnosima, rekao je mons. Živković u propovijedi u marijanskom svetištu Frauenkirchen.

I u politici ima mnogo negativne energije, ustvrdio je. „Ima bavljenja tobožnjim problemima poput spašavanja gotovog novca i takozvanim ‘normalnim’ ljudima, dok na nacionalnoj i EU-razini nema sposobnosti okončati migraciju i umiranje na granicama i na Sredozemlju“, poručio je, dodavši: „Troše se ogromni iznosi novca na naoružanje, dok svakodnevno ljudi umiru od gladi.“

Prema njegovu mišljenju, Marijina svetkovina treba snažiti vjeru u uskrsnuće „i poručiti nam da je našem svijetu potreban spas i ozdravljenje.“ Vjera u uskrsnuće „melem je protiv beznađa i rezignacije“, rekao je mons. Živković u kontekstu tradicionalnog blagoslova ljekovitog bilja za Veliku Gospu.
Crkva i kršćani, smatra, danas su pozvani unositi u svijet svoje vjerske kompetencije glede triju tema: spoznaje Boga, pravičnosti i milosrđa: „Tko će, ako ne mi, u našemu društvu govoriti i svjedočiti o Bogu, pravičnosti i milosrđu?“

Željezanski biskup naglasio je kako posljedice pandemije, poskupljenja, prirodne katastrofe i rat u Ukrajini potiču strahove u društvu. K tome se pridružuju osobni strahovi za radno mjesto, zdravlje, blagostanje i mir.

Osvrnuo se i na „otrov zlostavljanja, ravnodušnosti, umora i nedostatka hrabrosti“. Papa Franjo doviknuo je mladima na kraju Svjetskog dana mladih u Lisabonu: „Ne bojte se!“, a i uznesenje Marijino na nebo predstavlja dan nade i utjehe protiv straha, naglasio je mons. Živković na misi na kojoj su sudjelovali i brojni vjernici iz Mađarske.