Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Novog Zelanda protiv nacrta novog zakona o pobačaju

Wellington (IKA)

Djeca, žene i obitelj u središtu su pažnje Novozelandske biskupske konferencije, u kontekstu aktualne rasprave o dekriminalizaciji pobačaja, prenosi Vatican News.

Na Novom Zelandu traje rasprava o pobačaju, u sklopu koje je prošlih mjeseci predstavljen nacrt novoga zakona kojim se želi odobriti pobačaj na zahtjev do 20. tjedna trudnoće. Nacrt zakona da bi nakon 20. tjedna trudnoće, zahtjev za pobačaj mogao bi biti odobren ukoliko liječnik, vodeći računa o dobrobiti te fizičkom i mentalnom zdravlju trudnice, s razlogom vjeruje da je, s obzirom na okolnosti, pobačaj primjereno rješenje.

Prema trenutačno važećem zakonu o pobačaju na Novom Zelandu, trudnoću je dopušteno prekinuti do 20. tjedna samo u slučaju incesta, ozbiljne malformacije djeteta ili ozbiljnoga rizika za mentalno i fizičko zdravlje trudnice. Nakon 20. tjedna trudnoće pobačaj je dopušten samo ukoliko je trudnici ugrožen život, odnosno ukoliko joj je ozbiljno ugroženo fizičko ili mentalno zdravlje.

Katolička Crkva na Novom Zelandu osudila je predloženi nacrt zakona. Novozelandska biskupska konferencija prošlih je dana na svojim internetskim stranicama izrazila veliku zabrinutost zbog činjenice da bi nerođena djeca mogla ostati bez prava, dok bi posebice nezaštićena bila nerođena djeca s tjelesnim oštećenjima. Svako nerođeno dijete ima pravo na mjesto u obitelji, zajedno sa svim ostalim pravima koja iz toga proizlaze, poručili su novozelandski biskupi preko Cynthije Piper, članice Komisije Pravda i mir biskupije Hamilton.

Dijete u majčinoj utrobi već ima svoj genetski identitet i zakon mora odražavati tu stvarnost, upozorila je Piper te napomenula kako je potpuno neprihvatljivo da predloženi zakon o pobačaju više ne pretpostavlja nikakvu zakonsku obvezu kojom bi se u obzir uzela prava nerođenog djeteta. Konačno, Cynthia Piper je izvijestila o zabrinutosti Katoličke Crkve zbog društvenog, obiteljskog i ekonomskog pritiska na žene koje se nađu u situaciji neželjene trudnoće.